Grad Trebinje
Republika Srpska

Godina za koju bi mnogi željeli da se nije ni dogodila

Godinu koja je na izmaku obilježili su brojni problemi, za koje rješenja nisu pronađena.

Tako 2023. ocjenjuju predstavnici poslovne zajednice, sindikalci, penzioneri, mladi i mnogi drugi.

Recimo, novinari, ali i lideri poljoprivrednika, kažu da ima godina za koje je bolje da se nisu ni dogodile, a jedna od njih je i ova koju ispraćamo.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, poručuje da se u 2023. ništa značajno nije dešavalo što se tiče poslovnog ambijenta.

“Imali smo velika očekivanja od novih vlasti da nešto urade, u smislu rasterećenja privrede, liberalizacije tržišta rada i tako dalje. Nažalost, nismo tu napravili neke dobre rezultate. Globalno gledajući, inflacija na domaćem terenu se smiruje, ali već imamo indikatore da Evropa ulazi u recesiju i to će sigurno uticati i na našu privredu. Već u nekim segmentima nedostaje posla, smanjene su narudžbe”, kaže Smailbegović, te kao probleme nabraja i pad izvoza, nedostatak radne snage itd.

Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari, kaže da novinari ovu godinu neće pamtiti ni po čemu dobrom.

“Obilježio ju je sve veći broj takozvanih slap tužbi prema novinarima. Pritom, novinari su sve siromašniji. Posebno ćemo je pamtiti po ponovnoj kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj. Bolje bi bilo da je što prije zaboravimo i da se ne ponovi”, ističe Divković.

I Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, nabrojao je brojne nedaće koje su ovaj sektor pogodile u godini na izmaku.

“Ima godina kada mi seljaci kažemo da je bolje da se nisu dogodile, a takva je, između ostalih, i ova 2023. Naročito se to odnosi na klimatske promjene i vremenske nepogode, te poremećaj tržišta poljoprivrednih proizvoda – od ekstremno niskih otkupnih cijena, do ekstremno visokih, sa izrazito visokim inputima u toku proljeća”, navodi Marinković.

Nabraja da su ih u proljeće pogodili mrazevi, a uslijedili su olujni vjetrovi. Desetkovala im je, dodaje, proizvodnju afrička kuga svinja, a onda je došlo i do poremećaja cijena koje su “otišle u nebesa”.

“Sve u svemu, ova godina nije za pohvalu. Ostavljamo je iza sebe u nadi da će 2024. niti koliko-toliko normalnija. Jasno je da su to samo dobre želje”, navodi Marinković za “Nezavisne novine”.

Riječi hvale o 2023. nemaju ni sindikalci.

“Bila je ovo jako loša godina. Najniža plata bila je 700, a sindikalna potrošačka korpa dostigla je oko 2.200 KM. U privredi i dalje nemamo potpisane kolektivne ugovore. Za radnike je 2023. bila još lošija nego što su bile one prethodne”, kaže Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Republike Srpske.

A Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, kaže da se činilo da je ovoj populaciji godina počelo dobro, ali je završila loše. Imali su, podsjeća, dva usklađivanja penzija, prvo redovno, a onda i vanredno. Redovno usklađivanje iznosilo je ukupno 16,15 odsto, što je na prvi pogled bilo ohrabrujuće, ali – rast cijena nije zaustavljen. Potom dolazi do vanrednog usklađivanja, što ukupno iznosi 20,15 odsto.

“Na prvi pogled, impozantan procenat. Međutim, ono što Vlada nije bila u stanju da obuzda jeste inflacija, odnosno rast cijena prvenstveno osnovnih životnih namirnica, za šta se i izdvaja najveći dio naše penzije. Oba usklađivanja, odnosno povećanja penzije su se istopila”, kaže Mehić.

Naljutilo je penzionere i to što oni nisu obuhvaćeni odlukom Vlade FBiH da budžetski korisnici dobiju 2.500 maraka jednokratne pomoći.

“Mi podržavamo te mjere Vlade, ali nas ljuti i smatramo da smo zanemareni jer apsolutno nigdje nema penzionera ni na vidiku”, pojašnjava Mehić za “Nezavisne novine”.

Bilal Kovačević, predsjednik Udruženja za djecu i mlade u BiH “Iuventus”, kaže da je ova godina najuspješnija od svih dosad od kada udruženje postoji. Razlog je što se na nekoliko zakona radilo, a za boljitak po pitanju socijalne zaštite u BiH. Međutim…

“Po pitanju položaja mladih u BiH nisam zadovoljan jer nije ostvareno dovoljno napretka. Većina osoba koje donose odluke nije zainteresovana za oblasti koje se odnose na mlade i samim tim mladi napuštaju našu državu”, kaže Kovačević za “Nezavisne novine”.

Komentar