Grad Trebinje
Trebinje

Godine traganja za najboljim recepturama: ZDRAVLJE IZ HERCEGOVAČKOG KRŠA

Lijek za svaku ljudsku boljku nalazi se u prirodi. To će vam reći i oni koji svoje zdravlje lakše i češće povjeravaju sintetskim proizvodima farmaceutske industrije. Ipak smo prirodi davno okrenuli leđa, više i ne poznajemo njene darove, a za povratak je potrebno nadoknaditi mnogo propuštenog znanja, ljubavi i posvećenosti.

Iza našeg sugrađanina Dragana Čolića su skoro tri decenije posvećene prirodi i otkrivanju njenih ljekovitih tajni. Izučavao je literaturu, pravio vlastite recepture krema i melema, njima pomagao komšijama i prijateljima kada bi im pomoć zatrebala. Njihova iskustva bila su mu dragocjen putokaz da li je receptura uspjela i gdje je treba popraviti…  

O tome nam danas priča njegov sin Veljko, koji je nastavio očev posao proizvodnje prirodne kozmetike i ljekovitih preparata. Iako je u priču ušao tek prije dvije godine, Veljko kaže da je recepturama već sada potpuno ovladao.

„Sve je ovo meni danas jednostavno. Ali samo zato što je moj otac godine i godine posvetio ljekovitom bilju, učio iz knjiga, probao i eksperimentisao  – sve da bi došao da najbolje recepture, do pravog omjera svih sastajaka. Sve sam od naučio od njega. Otac mi i danas pomogne. A on je sve to radio iz ljubavi. Nije ga interesovala ni količina prodatih proizvoda ni zarada. Uživao je u tome kad nešto dobro uspije da napravi. To što mu neko kaže da mu je njegov proizvod pomogao – bila bi mu dovoljna nagrada“, kaže nam mlađi Čolić.

U ono vrijeme nije bilo ni marketinga, a jedina reklama bila je preporuka zadovoljnih korisnika, koja je išla „od usta do usta“ – i stalno dovodila nove mušterije na njihovu kućnu adresu u Hrupjelima.

Proizvodi Čolić 2.jpg (150 KB)

U ovu priču je, nastavlja Veljko, ponajviše i ušao da, uz pomoć savremenih alata poslovanja, učini da očev dugogodišnji trud dobije zasluženu satisfakciju, da postane „vidljiviji“. Priznaje da ga je pomalo i nerviralo to što jedan ozbiljan napor, sve ono čemu je otac posvetio dobar dio života i u čemu je stekao vrsna znanja, zbog skromnosti i odusustva smisla za reklamu, ne nalazi snažnijeg i daljeg odjeka. Dešavalo se čak i da ga komšije, kad bi ga vidjele da izlaže na nekom sajmu, iznenađene upitaju – od kada se on uopšte bavi tim? Svakako, od nečega treba i živjeti, a već sada, napominje Veljko, od ovog posla može se pristojno zaraditi – iako se, dodaje, vode politikom da njihovi preparati budu prihvatljivi svačijem džepu.

Priča je počela da raste zahvaljujući i „Hercegovačkoj kući“, koja im je omogućila izlazak na tržište. Kao kooperantima, takođe i besplatne analize svih proizvoda. Prirodne preparata sa oznakom „Čolić“ danas možete kupiti u svim njenim prodajnim objektima – u Trebinju, Banjaluci i Istočnom Sarajevu. Takođe, i u prodavnici manastira Tvrdoš…

„Počeli smo od 17 proizvoda, a sada ih imamo pedeset. To su razne kreme, melemi, tinkture, ulja i losioni. Riječ je o potpuno prirodnim preparatima. Vosak i ulje su baza – i naravno naše hercegovačke trave. Koristimo nekih petnaestak različitih trava. Od ruzmarina, lavande, žalfije, kamilice, nevena, kantariona, smilja, do hajdučke trave, bokvice, divljeg kestena… I sve je samoniklo bilje. Ništa od sirovina nije plantažno proizvedeno. Kvalitet onog bilja koji uberemo u prirodi, a koje ovdje niče praktično iz kamena – sigurno je mnogo bolji od onog iz plantažnog uzgoja. I sve sami beremo, otac i ja, počevši od naše bašte, dolje do Trebinjske šume, pa uz Leotar…“, ističe Veljko.

Proizvodi Čolić 3.jpg (357 KB)

U planu je, podsjeća nas, otvaranje prodajnog objekta „Hercegovačke kuće“ i u Beogradu, zbog čega im je ova sezona branja bilja veoma važna. Treba obezbijediti dovoljne količine sirovine za proširenje proizvodnje. Trenutno, kaže Veljko, ne bi ni imali dovoljne količine preparata za prodavnicu u Beogradu.

U međuvremenu su uspjeli da uspostave saradnju i sa biljnom apotekom „Aromatika“ iz Sarajeva. Vlasnik apoteke je došao u Trebinje da bliže upozna šta to Čolići rade, dopalo mu se – pa je odlučio da dio proizvoda uvrsti u ponudu svog prodajnog objekta na Baščarčiji. Doseljenici iz arapskih zemalja koji žive u Sarajevu, kaže Veljko, posebno su zahvalna klijentela za prirodnu kozmetiku.

„Kad bih morao nešto iz naše ponude da izdvojim, to bi svakako bili melemi. Imamo ih desetak – za reumu, hemoroide, vene, bubuljice, sinuse, opekotine, rane… Kolikogod da ih hvalim – neću pretjerati. Niti bih među njima mogao neki posebno da izdvojim – jer su svi zaista odlični. To govorim jer znam ljude koji ih stalno kod nas kupuju i hvale te meleme da su im puno pomogli“.

Proizvodi Čolić.JPG (144 KB)

Veljko napominje da bi ovaj posao, svakako, bio isplativiji ukoliko bi mogao da proširi plasman na još koje prodajno mjesto. A u budućnosti, ako se za to steknu uslovi, planira i da investira u prostor i proizvodnu opremu…

Rade Savić/Glas Trebinja

Pratite nas i putem Vibera

Povezane vijesti

Da li Hercegovina ima lijek za koronavirus? (Video)

admin

Komentar