Grad Trebinje
Republika Srpska

GODINU DANA OD “SRPSKA OPEN”: U šta je potrošeno više desetina miliona KM, oglasio se i Stanivuković

Jednokratan turnir “Srpska open” – tako bi se mogao nazvati “spektakularni” poduhvat Vlade Republike Srpske i Grada Banjaluka koji je građane Republike Srpske koštao više desetina miliona KM. Koliko tačno? Niko ne zna precizno niti zna šta je to toliko koštalo

“Sljedećeg mjeseca navršava se godina dana od teniskog turnira Srpska Open, a Vlada Republike Srpske i dalje odbija da saopšti kako su potrošili 55 miliona narodnog novca.”

Ovo je rekao prije nekoliko dana šef Kluba poslanika PDP u NSRS Igor Crnadak, ističući da premijer Višković, iako su mu na zakonom propisani način postavljena poslanička pitanja i dalje neće da objavi imena firmi koje su bile angažovane za turnir i iznose novca koji su isplaćeni.

“Ovo dodatno podstiče ozbiljne naznake da su fakture za Srpska Open bile “naduvane” i da su građani Republike Srpske opljačkani tokom priprema za ovaj turnir” izjavio je ranije Igor Crnadak.

Ističe da je Srpska Open je bio sportski događaj koji je privukao hiljade turista i koji je imao pozitivan efekat za promociju i Banjaluke i Republike Srpske i da se ne smije dozvoliti da bude u sjeni sumnje da su izvođači radova veliki dio uplaćenog novca vraćali pojedincima iz vlasti u gotovini.

Kako je najavio,  23.aprila će biti obilježen, kako je rekao, Dan prevara i obmana SNSD, tačno na dan kada je prošle godine održano finale turnira.

Podsjetimo “Srpska open turnir” osvjetlao je obraz Banjaluke jednokratno i skupo, jer neće više biti održan u Banjaluci. Naime, Nedavno je ATP i zvanično objavio spisak turnira na kojem – NEMA BANJALUKE. Ono o čemu se dugo spekulisalo postalo je i zvanično. Ovaj turnir odigran po licenci vraća se u Bukurešt.

Od spektakla ostali su prateći objekti, preskupo plaćeni, ostala je kružna raskrsnica, i prateća infrastruktura.

Podsjetimo i to da je teniski kompleks izgrađen jer se ATP turnir “Srbija Open” preselio (sada znamo privremeno i jednokratno ) u Banjaluku, sa ciljem da se teniski centar “Novak” u Beogradu u tom periodu renovira.

Projekat su zajedno finansirali Grad Banja luka i Vlada RS, a sredstva su prebačena Teniskom savezu RS.

Od obećanja da će teren biti pretvoren u multifunkcionalnu dvoranu za sada nema ništa a jedini veći događaj koji je bio organizovan na ovom terenu jeste rođendanski košarkaški turnir IGOKEE.

Početkom februara prošle godine smo ukazivali na upitnu finansijsku neodrživost ovog kompleksa, jer je za potrebe prevashodno ovog kompleksa Banjaluka zadužena za 25 miliona KM, čine je grad svoje dotadašnje ulaganje u ovaj projekat povećao sa do sada najavljenih pet miliona KM na 15 miliona KM.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je ranije za BUKU da mu definitivno nije jasno kakvi su to nivoi važnosti zbog kojih se radi jedan ovakav projekat i planira milionsko zaduženje.

“Mi se nalazimo u jednoj teškoj ekonomskoj situaciji i treba da se bavimo preživljavanjem, a ne luksuziranjem, da budem vrlo precizan.Redovi ljudi koji čekaju za obrok u Banjaluci su realna slika našeg života i onda sa druge strane treba posmatrati izgradnju sportske hale koja nije ni planirana, ni predviđena strateški, koja se gradi bez ikakvih prethodnih procedura i dokumenata i uopšte ekonomske isplativosti. Za bilo kakvo trošenje državnog ili javnog novca mora biti studija ekonomske isplativosti. Ona nije urađena. Ili zašto sa porodicom Đokovićem nije dogovoreno javno privatno partnerstvo. Đokovići uloži određeni dio novca, a Grad renta. To je moglo biti rješenje, jer jednostavno za ovakvu investiciju se ne zadužuje, jer nema ekonomske isplativosti“, jasan je bio Pavlović.

Potpredsjednik Teniskog saveza Saša Trivić pričao je o i o finansiranju ovog Turnira, kao gost BUKA podcasta

“Dvorana je koštala oko 23-24 miliona. Vi nikad u budžetu grada Banjaluke nemate mogućnost da odvojite 23 miliona, uvijek je neko asfaltiranje ulice bitno, prema tome, takvi objekti se i prave ad hoc. Stariji se sjećaju da je dvorana Borik napravljena zbog evropskog košarkaškog prvenstva za žene, tako da neki sportski događaji u stvari proizvode izgradnju sportskih objekata, to nije ništa novo” rekao nam je on.

Na pitanje hoće li građani Banjaluke i Republike Srpske saznati na šta su novci potrošeni, on je odgovorio da hoće.

“Biće transparentno sve šta je koliko koštalo, niko ne treba da se sekira” kazao je tada.

Godinu dana od turnira, javnost nije dobila odgovore na pitanje na šta je sve potrošeno više desetina miliona KM.

Sredinom decembra premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je d aje Vlada Republike Srpske izdvojila 28 miliona KM za potrebe teniskog turnira „Srpska open”. Ako se zna da se Banjaluka zadužila za 25 miliona KM, od čega je 15 miliona KM izdvojeno za ovaj turnir, dolazimo do iznosa od 43 miliona KM.

Ovim povodom danas se oglasio i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

On je rekao da će Grad Banja Luka potpuno transparentno dostaviti podatke o uloženom novcu, svim troškovima i specifikacijama onih radova za koje smo bili zaduženi tokom izgradnje teniske dvorane.

“Moram napomenuti da se, osim na izgradnju dvorane, troškovi Grada odnose i na izgradnju kompletne infrastrukture oko nje, tačnije na kružni tok, novu ulicu, uređenje Parka Mladen Stojanović i svu novu opremu u njemu” izjavio je on.

On smatra da bi bilo korisno da i druge institucije i organizacije koje su u okviru svojih nadležnosti učestvovale u ovome projektu predoče potrebne informacije javnosti, a sve u cilju da se stane u kraj svim spekulacijama.

“Bio je ovo veliki događaj, koji je mnogo značio za turizam, ugostiteljstvo, trgovinu i sport Banje Luke i Republike Srpske, na koji smo mi kao Grad ponosni i nemamo šta da krijemo” rekao je on.

Komentar