Grad Trebinje
Republika Srpska

Gorivo skuplje do pet feninga, očekuje se i novo poskupljenje

Na pumpama u Srpskoj u narednim danima očekuje se poskupljenje goriva za pet feninga po litru.

Iako povećanje cijene ovog energneta nije preveliko, svaki fening je značajan za potrošače, koji se svakodnevno suočavaju sa poskupljenjem skoro svih proizvoda.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, ističe da je u prethodnom periodu cijena goriva imala konstantan pad.

– U narednom periodu nas očekuje trend rasta, u prosjeku tri do pet feninga za benzin i dizel – ističe Trišić.

Prema njegovim riječima, cijene se kreću u prosjeku BMB95 2,21-2,30 KM po litru i dizel ED5 2,-2,29 KM po litru, dok je cijena tečnog naftnog gasa (TNG) i dalje 1,49-1,56 KM po litru, zavisno od regije i distributera.

Milovan Bajić, direktor “Krajina petrola”, ističe za “Nezavisne novine” da ulazne cijene goriva konstantno rastu, te da je teško bilo šta predvidjeti što se tiče cijena na njihovim pumpama.

– Mi još nismo podizali cijene. Vidjećemo šta će se dešavati u narednom periodu na tržištu, ali ako se nastavi trend rasta moraćemo da ih korigujemo – kazao je Bajić.

Da je izgubilo svaki smisao pričati o stalnom poskupljenju naftnih derivata, kaže i Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS.

– Imali smo mjesec dana mirovanje, a onda nas opet očekuju dodatni udari – ističe Grbić za i dodaje da državi odgovara da je gorivo skuplje jer je veće ubiranje PDV-a, što donosi i veći budžet u državnim institucijama.

– Mi smo apelovali, tražili od nadležnih institucija da razgovoramo za dobrobit ove privredne grane, koja je jako bitna. Insistirali smo da se institucije RS, koje uzimaju 1,10 KM od jednog litra goriva, odreknu dijela ili akciza ili dodatnih nameta koje mi imamo, a na dobrobit prevoznika – rekao je Grbić.

S bezinskih pumpi u Srpskoj kažu da je već došlo do poskupljenja, ali da se još više cijene mogu očekivati i u narednim danima.

– Cijena dizela u porastu je za pet feninga i sada iznosi 2,15 KM, dok je benzin u proteklim danima skuplji za šest-sedam feninga i košta 2,28 KM po litiru – kazali su s jedne benzinske pumpe u Bijeljini.

I u Banjaluci je došlo do porasta cijena, pa tako na pumpama ističu da su za pet feninga skuplji i dizel i benzin, te da su neke najave da će i u narednim danima doći do dodatnog skoka.

– Dizel košta 2,41 KM, benzin 2,44, a plin 1,51 – rekli su s ove banjalučke pumpe.

Da je svako poskupljenje goriva veliki udar na potrošače, rekla je Nedeljka Neška Ilijić, izvršna direktorka Udruženja građana “Oaza” Trebinje.

– Nije to samo što raste cijena goriva, koje je već preskupo, već i svi ostali proizvodi konstantno bilježe trend rasta – kazala je Ilijić.