Grad Trebinje
Trebinje

Gradonačelnici Beograda i Trebinja o unapređenju saradnje

Gradonačelnici Beograda i Trebinja Zoran Radojičić i Mirko Ćurić razgovarali su danas u srpskoj prijestonici o unapređenju saradnje dva grada u oblasti turizma, filmske industrije, urbanizma i prenošenju dobrih iskustava u ovim oblastima, uz ocjenu da dva grada i njihovi građani imaju mnogo zajedničkog.

Na sastanku je bilo riječi o razmjeni turista, o zajedničkoj ponudi destinacija svjetskim filmskim kompanijama za snimanje filmova, kao i primjeni beogradskog sistema “sokolovog oka” protiv bahatog parkiranja u Trebinju.

Radojičić je novinarima rekao da je na sastanku usaglašeno da ova dva bratska grada i narod u njima imaju mnogo zajedničkog i da se saradnja može dodatno unaprijediti.

Prema njegovim riječima, saglasili su se da sjajan odnos predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika daje dodatni impuls i olakšava unapređenje saradnje i na lokalnom nivou.

“Imali smo sjajan razgovor. Meni kao gradonačelniku Beograda je veliko zadovoljstvo i čast da bilo kom gradu gde žive Srbi možemo da ponudimo naša iskustva, da sa njima razgovaramo i da prenesemo ono što smo dobro uradili na našu familiju, zemljake i prijatelje”, istakao je Radojičić.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi o tome kako da turiste koji dođu u Trebinje usmjere ka Beogradu i obrnuto – da beogradski turisti budu upućeni ili prema Višegradu ili prema Trebinju.

S obzirom na to da je filmska industrija veoma orijentisana i prema Trebinju i prema Beogradu, te da mnoge svjetske kompanije žele da snimaju i već snimaju filmove u jednom ili drugom gradu, Radojičić je rekao da je jedna od ideja da i u tom segmentu ostvare saradnju, da zajedno ponude neku od usluga ili destinacija.

Radojičić je naveo da je bilo riječi i o daljem urbanističkom razvoju dva grada, o prenošenju iskustava, pogotovo što Trebinje u ovom trenutku ima izuzetno značajne projekte kao što su izgradnja duhovnog centra i sređivanje riječnog korita oko starog grada, čime će povećati turističku ponudi i uljepšati grad, a tu je i budući aerodrom.

S druge strane, rekao je Radojičić, veliki broj stanova u ovom trenutku se gradi u Trebinju, pa su na sastanku razmijenjena i iskustva u planskom razvijanju dva grada.

On je napomenuo da je na sastanku bilo riječi i o problemu sa parking-mjestima u oba grada, kao i o tome kako da se iskustva Beograda sa komunalnom policijom i parking-servisom primijene i u Trebinju.

SRNA