Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Gradovi pusti, a škole služe za glasanje na izborima: Za 10 godina iz BiH se iselilo 600.000 građana

Više od 600.000 građana napustilo je BiH u posljednjih deset godina, pokazuju još nekompletni podaci Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Nažalost, broj građana koji su napustili BiH iz godine u godinu raste.

– Zaključno s 2021., naši volonteri evidentirali su odlazak  484.996 građana. Ovom broju treba dodati podatak da su u 2022. godini Posavski i Zapadnohercegovački kanton izgubili 15.000 stanovnika, od kojih je oko 70 odsto mladih, najviše iz Odžaka, Domaljevca, Šamca i Modriče – kazala je predsjednica Unije Mirhunisa Zukić.

Masovan odlazak mladih prisutan je i u Doboju te Derventi, Tesliću, Bosanskoj Gradišci, Prijedoru, Prnjavoru.

– Procent mladih koji odlaze iz Ljubuškog, Širokog Brijega i Gruda je čak oko 80 odsto. Grahovo je grad duhova, u Drvaru se zatvaraju škole i služe samo za glasanje na izborima, istočna Bosna ostaje pusta. Imamo toliko tužnih gradova i, prema pristiglim podacima, procjenjujemo da se iz BiH u posljednjih deset godina 600.000 građana iselilo – navela je Zukić, piše Avaz.

Pozitivni primjeri

Podaci se još prikupljaju i obrađuju, a radi to 60 volontera na terenu, tako da bi crna statistika, o kojoj, čini se, brinu samo Unija i mediji, mogla biti i crnja.

Pozitivni primjeri iz Sanskog Mosta, gdje kompanija GAT mladima osigurava plaću od 1.400 KM, Lukavca, opštine koja je osigurala značajnu podršku upošljavanju mladih, ili Bratunca, gdje nedostaje vrtića, nažalost, nisu dovoljni da promijene ukupnu sliku.

Komentar