Grad Trebinje
Republika Srpska

HAKERSKI NAPAD IZAZVAO HAOS Nakon 4 neradna dana pune čekaonice u Domu zdravlja, nervozni i pacijenti i ljekari

Novogodišnji praznici i vikend u Republici Srpskoj donijeli su nezapamćenu gužvu i haos u domovima zdravlja. Pored svega, situacija se dodatno pogoršala hakerskim napadom koji je paralizovao integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS).

Praznični periodi već su donosili izazove zdravstvenim ustanovama, ali ovogodišnji “incident” doveo je do nesagledivih posljedica. Pacijenti su se zatekli u nezavidnoj situaciji, pokušavajući dobiti porodičnog ljekara kako bi se zakazali za termin, prisiljeni čekati u dugim redovima i pretrpavati već prepune čekaonice, dok su zdravstveni radnici pokušavali suočiti se s posljedicama pada sistema.

– Kašljem već 9 dana, prije Nove godine sam mislio da se radi o običnoj prehladi, pa sam pokušavao da zaliječim tabletama i sirupom. U petak nisam imao predstavu da ću morati do ljekara. Nakon 4 neradna dana, jutros sam iz 23. pokušaja porodičnog doktora dobio na telefon, da bi mi rekli da se ne zakazuje jer je sistem pao, pa sam došao da čekam – rekao je za Srpskainfo jedan od mnogih pacijenata koji su se jutros našli u čekaonici.

Osim dugih čekanja, pacijenti su iskusili frustracije zbog nedostatka pristupa svojim medicinskim podacima i receptima. Zdravstveni radnici su bili prisiljeni na ručno vođenje evidencije, što je dodatno usporilo procese.

– Čini mi se da je veća gužva nego kada radi sistem, kao da su svi danas došli na pregled – rekla je jedna od sestara.

Dok se istražuju uzroci i posljedice ovog napada, pacijenti i osoblje domova zdravlja ostaju u neizvjesnosti, nadajući se brzom rješavanju problema koji je pralizovao zdravstveni sistem Srpske.

Podsjetimo povodom hakerskog napada na IZIS, svi rukovodioci službi i odjeljenja Doma zdravlja Banjaluka održali su sastanak kako bi se razmotrio način rada nakon pada IZIS, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS je saopšteno da su nakon prijave o hakerskom napadu na IZIS RS pokrenuli istragu.

Komentar