Grad Trebinje
Republika Srpska

Haos na Jahorini: Betonira se 20 hektara, mještani protiv

Protiv Regulacionog plana koji obuhvata 15 hektara na Jahorini, na području vikend naselja i platoa Šator, vlasnici privatnih objakata na Jahorini i ljubitelji ove planine bore se već godinu dana… Iako opravdano strahuju da će doći do nekontrolisane urbanizacije i uništavanja prirode, SNSD-ova opštinska vlast najavljuje da će Plan biti usvojen i tvrde da je sve u skladu sa zakonom.

Jahorina je postala meta investitora koji ne vide nikakvu drugu vrijednost osim profita…. Poručili su na protestu mještani i ljubitelji ove planine, godinu dana od početka njihove borbe protiv Regulacionog plana koji obuhvata 15 hektara na Jahorini.

Apel je na protestu poslao i Želimir Obućina koji živi na Jahorini.

“Jahorinci i svi koji volite Jahorinu. Svi znate da je posljednji trenutak. Ionako je uništena, dajmo malo da joj pomognemo da se izbori i da savlada i ovu nevolju. Ovo je došao kraj, nećemo imati ni gostiju, ni snijega, ni trave, ni skijanja, samo beton. Posljenji je trenutak!”, naglasio je Obućina.

Na tri javne rasprave u posljednjih godinu dana, upozoravali su da će, ukoliko se ovaj Regulacioni plan usvoji, priroda na Jahorini biti dodatno uništena nepotrebnim višespratnim zgradama, kuće mještana i vikendice biti zagrađene i odsječene od prilaza i da će se problemi u snadbjedavnju vodom i strujom povećati, jer su postojeće mreže pravljene za nekadašnju izgrađenost. Uz ovaj plan koji obuhvata 15 hektara, na usvajanje u Skupštini opštine Trnovo, čeka i drugi, koji obuhvata još 5 hektara na Jahorini.

“Da li treba da kažemo da 20 hekata betona na olimpijskoj planini može da bude dobro za tu planinu?”, pita predstavnica neformalne grupe građana Jahorine Jasmina Matić.

Ni desetine primjedbi mještana na javnim raspravama, ni neodobravanje Elektrodistribucije, Vodoprivrede i Olimpijskog centra, nisu pokolebale opštinske vlasti i nosioca izrade plana “Institut Unis”, da nastave sa radom na spornom Regulacionom planu. Čak je i prvobitni Savjet plana koji je imenovala Skupština opštine bio protiv, ali je iznenada razrješen dužnosti i imenovan novi, koji je dao pozitivno mišljenje…

“I vjerojatno sad kad smo dobili saglasnost ovoga plana, znači za sprovođenje ovoga gore plana. Od ljudi, znači struke, njih petero, koji su vezani za ovo, mislim da su velike šanse da će taj biti plan usvojen, ali u skladu sa zakonom i sa zakonskim propisima. U slučaju ako bude slučajno nekakva nepravilnost zna se kako se to rješava”, kaže načelnik Trnova, SNSD-ov Dragomir Gagović.

A mještani i ljubitelji Jahorine odgovaraju da će se nepravilnosti, kojih je kako već godinu dana upozoravaju, u ovom haotičnom planu i previše, rješavati na Ustavnom sudu Republike Srpske, ako plan bude usvojen na nekoj od idućih sjednica Skupštine opštine, kako to i najavljuje načelnik Trnova.

Komentar