Grad Trebinje
Hercegovina

HE Dabar – vrijeme prolazi, a cijena četiri puta veća

Izgradnja HE Dabar bi trebala startovati u maju ove godine. Najavio je to danas ministar Petar Đokić nakon sastanka sa predstavnicima kineske kompanije Gedžuba. Ovaj energetski objekat koji zvaničnici smatraju strateškim je trebao biti na mreži pre šest godina. U međuvremenu se cena izgradnje gotovo učetvorostručila.

Krajem marta 2012. tadašnja ministarka ekologije Srebrenka Golić je direktoru Radivoju Bratiću uručila dokument o lokacijskim uslovima. Tada je najavljeno da bi HE Dabar na mreži trebala da bude najkasnije do 2017. godine. 

U izgradnji bi trebala biti angažovana domaća građevinska operativa, istaknuto je kao posebno pozitivna stvar koju će realizacija ovog projekta doneti.

Mediji su revnosno preneli izjavu tadašnje direktorice ERS-a Branislave Milekić da je investicija vredna 176 miliona i da će  25% biti iz sopstvenih sredstava, a 75% iz kredita.

Međutim, krajem marta 2017. godine kada je, po najavama Milekićke, Golićke i Bratića, HE Dabar već trebala da bude na mreži, mediji su preneli razgovor sa Ilijom Tamindžijom, poslanikom i izvršnim direktorom HET-a za proizvodnju.

On je najavio da će HE Dabar na mreži biti za tri i po- četiri godine, što će reći, najkasnije do marta 2022.

Nije se osvrtao na prethodne prognoze zvaničnika o završetku radova, ali je podsetio na tužbu Federalnog ministarstva ekologije koja je, kako je rekao, usporila projekat.

U martu 2017. je prema rečima Tamindžije, cena projekta bila 352 miliona maraka što je tačno duplo više nego pet godina ranije.

Na današnjem sastanku ministar Đokić nije pominjao do kada bi HE Dabar trebala da bude završena. Ali je rečeno da je procenjena vrednost ove investicije sada 661 milion, što je gotovo četiri puta više nego 2012. godine.

(Direkt-portal)

 

Komentar