Grad Trebinje
Izdvojeno Hercegovina

Hercegovina: Usljed zemljotresa oštećeno više od 800 objekata

Na području Ljubinja, Berkovića, Bileće i Trebinja do sada su prijavljena oštećenja na više od 800 objekata usljed zemljotresa koji je nedavno pogodio ovu regiju, rečeno je Srni u ovim lokalnim upravama.

Načelnik Ljubinja Stevo Drapić izjavio je Srni da je u ovoj opštini do sada šteta od zemljotresa prijavljena na 229 objekata, a pet porodica je iseljeno iz svojih domova.

– Teško je sada tačno procijeniti štetu, ona će biti poznata za mjesec dana, ali može se reći da je višemilionska – rekao je Drapić i dodao da im je opština Kostajnica donirala 3.000 KM, a Istočno Sarajevo 10.000 KM.

On je dodao da je Vlada Republike Srpske donijela odluku o dodjeli 150.000 KM za sanaciju dvije ljubinjske škole i lokalnog doma zdravlja, a Vlada distrikta Brčko je najavila pomoć od 50.000 KM.

Drapić kaže da je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio pomoć od 500.000 KM.

U Berkovićima su oštećenja prijavljena na više od 200 objekata, a pet porodica je iseljeno iz svojih domova, kaže načelnik ove opštine Nenad Abramović.

– Grad Istočno Sarajevo nam je do sada uplatio 10.000 KM na ime finansijske pomoći za štetu od zemljotresa, kao i BN televizija 10.000 KM – rekao je Abramović.

U opštinama Ljubinje i Berkovići nastava se odvija redovno, a škole su bezbjedne za korištenje uprkos šteti koju su i ovi objekti pretrpjeli u zemljotresu, kažu čelnici ovih opština.

– U opštini Bileća oštećenja su prijavljena na 280 objekata, a zgrada Narodne biblioteke `Vladimir Gaćinović` neuslovna je za korištenje zbog oštećenja koja je pretrpjela u zemljotresu i moraće da bude iseljena – rekao je načelnik Bileće Veselin Vujović.

On kaže da opštini Bileća za sada niko nije uplatio novčanu pomoć za sanaciju štete od zemljotresa, te je uputio apel svima koji su u mogućnosti da to učine budući da je i ova opština pretrpjela znatnu štetu od zemljotresa.

U proteklih 10 dana, od kada je snažan zemljotres pogodio Hercegovinu, Operativni centar Trebinje je primio više od 170 prijava od građana u vezi sa štetom nastalom na stambenim objektima.