Grad Trebinje
Izdvojeno Video Hercegovina

Hercegovinu spasao njen kamenjar: Nema štete i žrtava nakon zemljotresa /VIDEO/

Skoro 5,5 stepeni po Rihteru se tresla Hercegovina protekle noći. Nekoliko minuta iza četiri sata pred zoru jak zemljotres pogodio je samu granicu sa Crnom Gorom a onda je uslijedilo na desetine slabijih zemljotresa.

Najjače podrhtavanje su osjetili Bilećani, pogotovo mještani sela u pograničnom dijelu. Straha i panike nije falilo.

Еvo šta kažu građani pogođenih područja:

“Probudilo me. Svi smo pobjegli vani ali srećom nije dugo trajao ali Boga mi je jak bio. Međutim, ja se vratio, legao zaspao, ove ostale nisam čuo a kažu da ih je bilo trideset.“

“Dobro se završilo nema štete i to je važno.“

“Trese se, ljuljalo se zvoni na sve strane.“

“Sjediš čekaš da prođe i nadaš se najboljem. Jeste se prepali? Jesmo naravno, meni je zemljotres užasno strašan.“

 “Jako je drmalo.“

 “Jel bilo štete, jesu padale stvari? Jesu slike ali drugo nije ništa.“

 “Strah me bilo djetetu, bili smo u kući pa je drugačije nego u stanu.“

Na svu sreću velikih šteta i žrtava nije bilo. Uz saglasnost resornog ministarstva škole, vrtići i biblioteka u Bileći danas nisu radili.

“Nema nekih vidljivih oštećenja po našem gradu. Sam osjećaj te jačine zemljotresa, ja jači zemljotres u životu nisam osjetio“, kaže načelnik Bileće Veselin Vujović.

Više šteta je na crnogorskoj strani. Mještani kažu da nema sela u Goliji gdje zemljotres nije napravio štetu na objektima, pogotovo onim starijim kakvih je i najviše.

“Svukuda ima štete, na objektima na štalama na kućama na bistjernama. Što je najbitnije ljudi su zdravo“, kaže predsjednik MZ Krstac Dragoljub Manojlović.

“Ono što je najvažnije da smo opredijeljeni da pomognemo i da su ovo prilike u kojima zaista moramo da pokažemo da smo tu za građane“, kaže predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

Manje štete bilježe se u gatačkim selima koja su blizu epicentra. Odronjeno kamenje na putu, popucali zidovi objekata ali i skotrljane ogromne stijene tik uz kući slike su koje stižu iz tog dijela Hercegovine.

“Naravno, pozivamo stanovništvo na oprez ali da isključimo paniku koliko je to moguće i idemo na teren da pregledamo“, kaže načelnik Gacka Ognjen Milinković.

Za teren su jutros bile spremne i trebinjske službe. Na svu sreću u najjužnijem gradu nije bilo prijavljenih oštećenja.

“Mi stvarno živimo na trusnom području ovo nije prvi put da se dešava u Hercegovini, moramo da naučimo da živimo sa ovim, najvažnije je ne paničiti i koliko je moguće u ovakvoj situaciji ostati miran“, rekao je načelnik Štaba za vanredne situacije Stevan Bekan.

Zemljotres sličnog intenziteta Hercegovinu je drmao prije dvije godine, velike štete su tada zabilježene u Ljubinju koje je ovaj noćašnji dodatno povećao.

Najveća sreća je ta što je epicentar ovoga zemljotresa bio u nenaseljenom području. Mnogi kažu da je Hercegovinu ponovo spasio njen kamenjar.

Komentar