Grad Trebinje
Trebinje

HET će nastaviti isplaćivati naknadu za potopljeno zemljište opštini Nikšić

„Sastanak i rezultati na obostrano zadovoljstvo“ , ovim riječima bi se mogao opisati ishid današnjeg sastanka Ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića sa predstavnicima Crne Gore, održanog u Trebinju.

Danas je, na sastanku koji je održan u prostorijama Elektroprivrede RS,  dogovoreno da će se u ovoj godini obaviti obračun naknada opštini Nikšić za potopljeno zemljište od Bilećkog jezera koje se odnosi na područje te opštine.

“Obveznik plaćanja su `Hidroelektrane na Trebišnjici`”, rekao je Đokić nakon sastanka u Trebinju sa crnogorskim ministrom energetike i rudarstva Sašom Mujovićem i rukovodstvima elektroprivreda Srpske i Crne Gore.

Đokić je istakao da je na taj način riješeno dugo godina otvoreno pitanje o definisanju naknade za potopljeno zemljište za područje opštine Nikšić.

“Vratili smo se na pozicije koje su postojale u nekom ranijem periodu kada je ta naknada bila uredno plaćena u korist opština Bileća, Trebinje i Nikšić”, rekao je Đokić i dodao da će se poslije nastaviti sa plaćanjem tih naknada.

On je naveo da je ovo izuzetno važna poruka o spremnosti za rješavanje pitanja između Srpske i Crne Gore i u regionu.

Đokić je rekao da je na sastanku u “Elektroprivredi Republike Srpske” danas dogovoreno i osnivanje novog zajedničkog radnog tijela koje će brzo profunkcionisati, a u kome će stručnjaci iz te oblasti raditi na unapređenju energetske saradnje Srpske i Crne Gore i na planovima realizacije novih energetskih projekata.

Usaglašeno je i osnivanje energetskog komiteta Srpske i Crne Gore za sve oblasti energetike, poput onog koje postoji i sa Srbijom, dodao je Đokić.

On je istakao da je sastanak u Trebinju veoma značajan i uslijedio je nakon prethodnih međudržavnih sastanaka o unapređenju u oblasti energetike između Republike Srpske i Crne Gore, što je od zajedničkog interesa jer je saradnja ključna za stabilnost u regionu.

“Detaljno smo analizirali pravne pozicije Srpske i susjednih država u oblasti energetike. Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH je definisano da su sva ta pitanja u nadležnosti entiteta”, rekao je Đokić i dodao da Srpska može da pregovara o tim pitanjima sa Crnom Gorom i obrnuto.

Komentar