Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

“HO-RUK POLITIKA UMJESTO DIPLOMATIJE” Gdje su nam prijatelji i lobisti

Kompletan politički vrh je na američkoj crnoj listi, Kristijan Šmit nameće sve što poželi u BiH, RS je pod snažnim diplomatskim pritiscima, a Generalna skupština UN na pragu je usvajanja politički nepovoljne rezoluciju o Srebrenici.

Republika Srpska sada na pravno i političko nasilje planira da odgovori novom metodom – mitingom naroda! Nije ironija, nego činjenica.

Svi Dodikovi prijatelji

Interese velikih geopolitičkih igrača ne možemo da promijenimo, ali se postavlja pitanje da li smo baš morali da postanemo trn u oku gotovo kompletnom Zapadu, šta rade konsultantske kuće, a posebno prijatelji u svijetu, kojima se najviše hvali predsjednik Republike, Milorad Dodik.

– Republika Srpska ima više prijatelja u svijetu nego ikada ranije i oni razumiju politiku RS – Dodikove su riječi od 21. avgusta 2023.

– Republika Srpska ima sve više prijatelja u svijetu koji razumiju našu ustavnu poziciju u BiH i ne opravdavaju pritiske djela zapadnih zemalja – nastavio je Dodik 8. oktobra prošle godine.

Najjače je odjeknula njegova izjava koja datira na 7. novembar: „Čim Republika Srpska proglasi nezavisnost, priznaće nas 15 zemalja, a Hrvatska će čekati pa će nas poslije priznati“.

Predsjednik je u istom tonu nastavio i u 2024. godini, pa je 8. januara poručio: „Prijatelji Republike Srpske, koliko god da ih ima, spremni su to da kažu, što se nije moglo čuti doskora“.

Nisu prijatelji jedino sredstvo kojim se Srpska služi da bi popravila svoju poziciju. Tu si i lobisti, zvanično nazvani konsultanti. Vlada javno ne saopštava podatke o lobističkim aktivnostima, a prema podacima portala Kapital, Republika Srpska potrošila je u prethodnih 12 godina 35,2 miliona maraka za lobiranje, a u prošloj godini je planirala izdvojiti još 2,2 miliona KM. Najveći iznos Vlada je stranim konsultantskim kućama dala 2011. i 2012. godine i to 4,6 miliona KM i 5,3 miliona KM. U godinama nakon tog taj iznose se kretao od 1,9 do 3,8 miliona KM.

U Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS odbili su otkriti o kojim lobističkim kućama se radi. U ovom ministarstvu tvrde da Srpska ne ostvaruje saradnju s lobističkim kućama u SAD niti bilo gdje u svijetu, već da u cilju formiranja pravne, ekonomske i diplomatske strategije sarađuje sa pravnim i ekspertskim timovima međunarodnih konsultantskih kuća.

 “Autistična politika

Politička analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić kaže da se u cijeloj priči nikada nije postavilo pitanje sopstvenih grešaka, pogrešnih poteza.

Tanja Topić
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tanja Topić

– Umjesto toga se vodi autistična politika, decenijama, o svjetskoj zavjeri protiv nas. Pri tome su te matrice koje proizvodi ovdašnja politika vrlo zanimljive. Jedna od njih je odnos prema sadašnjoj Njemačkoj koja se smješta u okvir nacističke Njemačke. A istovremeno se Mađari, koji su takođe u Drugom svjetskom ratu bili na strani fašizma, smatraju prijateljima. Postoje logičke greške, logički nesklad koji ostaje kao bačena floskula u vazduhu, bez razgovora argumentima. Vodi se jedna vrsta politike ho-ruk, bez strategije, bez promišljanja, gdje se provocira i onda se poslije račun ispostavlja najvećim dijelom građanima – kaže Topićeva za Srpskainfo.

Popov: Diplomatija morala više da uradi

Direktor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocjenjuje da je generalno vođena loša politika, u skladu sa „poznatim srpskim inatom“.

– Često tjeramo inat i u korist svoje štete. Zato postoji diplomatija, da stvaraš bolje odnose sa susjedima, a posebno sa velikim silama, da bi ostvario što bolju poziciju u međunarodnim odnosima. I Srbija, kao najveća zemlja regiona, mala je u odnosu na zemlje koje su ključne za odlučivanje. Međutim, i ovdje se radilo sve kontra toga. Posebno kada je riječ o Dodiku koji je u stalnoj zavadi i upućuje oštre riječi prema Zapadu. Tjera se inat. Da bi pojačao utisak često se sastaje s Putinom, pa ispada da je ruski čovjek. Ne može se ni očekivati ništa drugo od sila koje mogu da odlučuju o mnogim stvarima osim da dobijemo to što smo dobili – prijedlog rezolucije o Srebrenici i inicijativa za prijem Kosova u Savjet Evrope – kaže Popov za Srpskainfo.

Ponavlja da je diplomatija daleko više morala da uradi, a kao primjer navodi uspjehe nekadašnje Titove, odnosno jugoslovenske diplomatije, koja je “od neprijatelja pravila prijatelje”. I od relativno male zemlje, u odnosu na svjetske velesile, stekla poziciju da i sama spada među sile.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam
FOTO: NOVA S/YOUTUBE/SCREENSHOT

– To je način na koji se mogu izbjeći neke neugodne situacije. Ne mogu da kažem da se mogu izbjeći baš sve, ali je najgora varijanta tjeranje inata. To se vrati kao bumerang. Onda se traže razna opravdanja, da je čitav svijet protiv nas, protiv Srba, RS i Srbije, što mislim da je paranoična teza. Ako se to tvrdi, onda nešto nije uredu s nama. Koliko smo mi važni u svijetu da bi se moćne zemlje bavile nama na taj način, da nam rade o glavi? U ovoj situaciji jedino je ispravna diplomatija, spoljna politika, koja je konzistentna. Gajenje dobrosusjedskih odnosa, a na drugoj strani da imate dobru spoljnu politiku koja stvara sve više prijatelja među uticajnim zemljama – zaključuje Popov.

Amidžić: Jedan narod žele proglasiti genocidnim

U međuvremenu, smjenjuju se pozivi vladajućih političara i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata građanima da dođu na miting „Srpska te zove“. U četvrtak u Banjaluci.

Generalni sekretar SNSD Srđan Amidžić izjavio je da se, nažalost, u BiH jedan narod želi proglasiti genocidnim, te da se u takvoj zemlji dovodi u pitanje opstanak srpskog naroda i Republike Srpske.

Igor Dodik i Srđan Amidžić
FOTO: SRNA

– Na koji način neko vidi suživot u BiH ako pokreće inicijative kao što je ova u Generalnoj skupštini UN? Zašto neko želi da zajedno živi sa nekim koga smatra genocidnim – upitao je Amidžić.

On je pozvao građane na veliki miting “Srpska te zove” koji će biti održan u četvrtak, 18. aprila, na Trgu Krajine u Banjaluci.

Kovačević: Svi pod jednu zastavu

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević istakao je da će svi predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH u četvrtak, 18. aprila, biti na Trgu Krajine u Banjaluci.

– Svaki drugi dan se možemo dijeliti na „crvene“, „crne“ ili „bijele“, ili na crveno ili crno-bijele, ali kada „Srpska zove“ svi smo kao jedan i pod jednom crveno-plavo-bijelom zastavom – objavio je Kovačević na platformi X, uz poziv na prisustvo ovom velikom skupu u četvrtak u 18 časova.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je da u četvrtak u Narodnoj skupštini bude usvojen izvještaj Međunarodne komisije za Srebrenicu, a nakon toga i na prisustvo velikom mitingu srpskog naroda na Trgu Krajine u Banjaluci, sa kojeg će biti poručeno da su Srbi posvećeni svojoj slobodi i odbrani svoje budućnosti.

Najavljeno je da će u četvrtak na sjednici NSRS biti i Prijedlog izbornog zakona RS.

srpskainfo.com/Slobodan Popadić

Komentar