Grad Trebinje
Republika Srpska

“Hoće li pokrenuti njenu smjenu” Pandurevićeva tvrdi da Turkovićeva briše patos sa “srpskom reprezentacijom” u Sarajevu

Svakodnevno soliranje ministarke inostranih poslova BiH Bisere Turković i njeno preuzimanje ingerencija Predsjedništva BiH bez ikakvih posljedica samo govori koliko se tzv. ”srpska reprezentacija u Sarajevu” ne snalazi, pa Turkovićeva s njima briše patos kada i kako poželi.

Ovo je izjavila Aleksandra Pandurević, članica Glavnog odbora SDS, povodom note koju je Turkovićeva poslala ambasadama Republike Srbije, Ruske Federacije i Narodne Republike Kine zbog prisustva obilježavanju Dana Republike Srpske.

– Od početka svog mandata Turkovićeva vodi spoljnu politiku BiH, iako Ustav BiH jasno kaže da Predsjedništvo BiH konsenzusom vodi spoljnu politiku. Ona prihvata međunarodne obaveze bez Predsjedništva, iznosi stavove u Savjetu bezbijednosti UN bez saglasnosti Predsjedništva, postavlja se kao šef ambasadorima iako je njihov šef Predsjedništvo BiH, pa čak i cenzuriše pisma srpskog člana Predsjedništva BiH. Tzv. “srpska reprezentacija”, kako vole sebe da zovu, predvođena Miloradom Dodikom i Zoranom Tegeltijom, ili ne zna ili ne želi tome da se suprostavi. U oba slučaja, nisu u stanju da zaštite interese Republike Srpske – kaže Pandurevićeva.

Prema njenim riječima, ne bi se moglo reći da je Turkovićeva jaka, nego su oni slabi i ne miješaju se u svoj posao.

– Član V stav (3) tačka a. Ustava BiH precizno kaže da Predsjedništvo BiH vodi spoljnu politiku, a stav (2) istog člana kaže da se odluke iz oblasti spoljne politike donose konsenzusom. Dakle, ministarka Turković nikome ne može slati nikakve note bez saglasnosti srpskog člana Predsjedništva i ovo što je uradila je suprotno Ustavu BiH. Sada je pitanje da li će Dodik i Tegeltija imati hrabrosti da pokrenu postupak njenog razrješenja. Ukoliko to ne urade, onda će samo potvrditi da su u čvrstoj simbiozi sa SDA koja im je važnija od interesa Republike Srpske – zaključila je Pandurevićeva.