Grad Trebinje
Republika Srpska

Hoće li radnici javnog sektora izaći na ulicu?

Da li će radnici javnog sektora u Srpskoj izaći na ulice, znaće se u ponedjeljak, za kada su čelnici pet sindikata najavili sabor na kojem će donijeti konačne odluke o daljim potezima, a dva dana uoči zasjedanja poručuju da trenutno raspoloženje zaposlenih odslikava nezadovoljstvo te da su spremni da protestima traže ono što im je obećano.

Naime, predstavnici pet sindikata koji predstavljaju radnike u javnom sektoru smatraju da su izigrani od strane Vlade Republike Srpske. Tvrde da sporazum potpisan sa republičkom Vladom od polovine prošle godine nije u potpunosti realizovan, odnosno da nije došlo do sprovođenja četvrtog koraka iz tog dokumenta – povećanja plata u drugom kvartalu ove godine.

Sindikat uprave Republike Srpske je za nedjelju uveče zakazao sjednicu svojih organa, a tada će, kako navode, razmatrati kompletnu situaciju, ali i donijeti zaključke koje će predstaviti kolegama na saboru.

– Na saboru će učestvovati i predstavnici sindikati policije, doktora, medicinskih sestara, ali i Samostalni sindikat u zdravstvu. Pred nama će biti teme koje se odnose na neispunjavanje potpisanog sporazuma, odnosno povećanja plata, ali i neuplaćeni doprinosi zdravstvenim radnicima, kao i neplaćeni prekovremeni sati. Takođe, tema je i kolektivni ugovor za zaposlene u opštinama i gradovima, a koji još nemamo. Mnogo je problema koji su eskalirali. Vijećaćemo o svim vidovima sindikalne borbe, a pred nama su na prvom mjestu opcije koje se odnose na organizovanje štrajkova, protesta, demonstracija – kazao je “Glasu” predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić.

Naveo je da Vlada Republike Srpske nije imala razumijevanja u prethodnih godinu i po, jer nije ispoštovala radnike javnog sektora koji, kako tvrdi, već skoro 14 godina trpe preko svojih leđa svaku krizu koja pogodi Srpsku.

– Pravdaju se kako je rekao Međunarodni monetarni fond (MMF) da ograniče plate u javnom sektoru. Kako se nijednom MMF nije trgnuo za javna preduzeća, jer tamo zaposleni imaju duplo veće plate nego oni u zdravstvu – upitao je Marić i dodao da solidarnost jednom za svagda treba da siđe sa leđa radnika javnog sektora.

Isti stav dijele i u Sindikatu radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske, gdje navode da će u ponedjeljak u Banskom dvoru učestvovati na sindikalnom saboru.

– Na saboru će učestvovati oko 300 članova koji odlučuju u organima odlučivanja pet granskih sindikata. Od strane našeg sindikata učestvovaće predstavnici svake sindikalne jedinice, od Mrkonjić Grada do Trebinja. Ti ljudi dolaze iz svih policijskih stanica MUP-a i oni svaki dan dijele radni prostor za ostalim zaposlenim. Oni su ti koji znaju najbolje raspoloženje zaposlenih – kazala je “Glasu Srpske” predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Jondić.

Podsjetila je da je sabor organizovan upravo iz razloga što je Vlada Republike Srpske prekršila potpisani sporazum iz prošle godine, odnosno nije došlo do povećanja plata u drugom kvartalu ove godine.

– To je četvrti korak iz potpisanog sporazuma. Sindikalni organi donijeće u ponedjeljak zvanične odluke, a trenutno preovladava raspoloženje za proteste. Vlada Republike Srpske, koja je naš poslodavac, iskazala je veliki stepen neodgovornosti i obmanula radnike. Nismo očekivali da će se Vlada poigravati sa svojim radnicima – zaključila je Jondićeva.

Tri povećanja

Predstavnici pet granskih sindikata prošle godine potpisali su sporazum o povećanju plata sa Vladom epublike Republike Srpske, prema kojem je od juna 2022. plata povećana za deset odsto, a za dodatnih 100 maraka od avgusta iste godine.

Plate svih zaposlenih koje su bile manje od republičkog prosjeka u javnom sektoru povećane su za pet odsto od početka 2023. godine.

(Glas Srpske)

Komentar