Grad Trebinje
Republika Srpska

Hoće li Srđan Amidžić proći kao Igor Radojičić: Koalicioni partneri na nivou BiH okreću leđa SNSD

Iako je prije mjesec dana bio samo na korak do preuzimanja fotelje ministra finansija i trezora BiH, aktuelni odbornik u Banjaluci Srđan Amidžić po svemu sudeći neće još zadugo sjesti u nju jer je njegova matična stranka – SNSD izgubila podršku koalicionih partnera na nivou BiH.

Najnovija politička kriza u Bosni i Hercegovini oko Ustavnog suda BiH ne samo što je navukla bijes međunarodne zajednice na Republiku Srpsku već je posvađala i koalicione partnere na nivou BiH, od kojih neki već poručuju da „nisu više spremni glasati u skladu sa koalicionim dogovorima postignutim sa SNSD“.

To u prevodu znači da će fotelja ministra finansija i trezora, koja je ostala upražnjena nakon što je Zoran Tegeltija imenovan za direktora UIO BiH, a koja pripada SNSD, odnosno kadrovima iz Srpske, ostati prazna dok se ne razriješi kriza u BiH.

Odustali od smjene Lučića

Koliko će kriza trajati ostaje da se vidi, a do tada će ministarstvo finansija i trezora BiH da vodi zamjenik ministra Muhamed Hasanović iz SDP.

Sličan scenario građani su mogli gledati i prije dvije godine kada je DNS napustio koaliciju sa SNSD nakon čega je trebala uslijediti smjena njenog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, Miloša Lučića.

Miloš Lučić
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

SNSD je tada najavio da će umjesto Lučića u fotelju ministra sjesti Igor Radojičić. To se, međutim, nije desilo zahvaljujući SDA, tadašnjem koalicionom partneru SNSD, koja je tražila da u fotelju zasjedne nestranačka ličnost, kao i da se Senad Bratić vrati na poziciju potpredsjednika parlamenta Srpske.

Dogovor nije postignut pa je SNSD odustao od smjene Lučića, jer bi u suprotnom to ministarstvo vodio zamjenik ministra Dževad Mahmutović iz SDA.

Ovaj put fotelja ministra je već prazna, jer je Tegeltija preuzeo direktorsku fotelju u UIO BiH, pa to ministarstvo vodi zamjenik ministra, odnosno kadar SDP iz FBiH.

Da li će Amidžić na kraju sjesti u fotelju ili će doživjeti sudbinu svog bivšeg šefa Radojičića, kojem se fotelja na nivou BiH na kraju izmakla, ostaje da se vidi.

Da SNSD neće dobiti podršku da imenuje svog ministra već je potvrdio poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu PS BiH Predrag Kojović.

On tvrdi da je to lično rekao i Dodiku. Bez Kojovića i njegove partijske koleginice Sabine Čudić, SNSD nema većinu u Predstavničkom domu. Osim Naše stranke, o otkazivanju podrške SNSD navodno razmišljaju i u NIP i SDP.

Kome treba produbljenje krize?

Delegat u Domu naroda PS BiH, Snježana Novaković Bursać, ističe da je moguće da stranke iz Sarajeva koje čine većinu na nivou BiH blokiraju imenovanje ministra finansija.

Ona podsjeća da to mjesto pripada kadru iz Republike Srpske i ukoliko se desi da neko opstruiše to imenovanje značiće da uskraćuje pravo Srpskoj na to mjesto.

– To će značiti da se uskraćuje pravo izbornim pobjednicima iz Srpske i srpskom narodu na to mjesto – kategorična je Bursaćeva.

Snježana Novaković Bursać
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ističe da bi blokada imenovanja ministra značila produbljivanje krize i vodila u dodatno komplikovanje situacije na nivou zajedničkih institucija, koje „su dosta solidno profunkcionisale nakon uspostavljanja novog Savjeta ministara BiH“.

– Kome treba produbljenje krize mislim da je jasno, jer svi oni koji zagovaraju ove neprirodne i neustavne odluke, kako Ustavnog suda BiH, tako i intervencije stranaca, očito žele komplikovanje situacije. Nadam se da, ipak, do toga neće doći i da ćemo se opet naći na nekom kolosijeku uspostavljanja nekih odnosa održivosti i pomjeranja prema naprijed – zaključuje Bursaćeva.

Komentar