Grad Trebinje
Republika Srpska

I poslije referenduma, REFERENDUM: Decenija i po Dodikovih najava o samostalnosti Srpske

Referendum o samostalnosti Srpske tema je u javnosti već skoro 15 godina, a lider SNSD Milorad Dodik ovo pitanje aktuelizuje svaki put kada dođe do neke političke krize u BiH.

Sigurno je da bi se većina građana Republike Srpske, ukoliko bi došlo do referenduma, izjasnila da želi samostalnu državu.

Isto tako je sigurno da se referendum može sprovesti, ali u sjenci ovoga ostaje pitanje da li je moguće da se volja građana, zaista, sprovede u djelo.

U Evropi ima nekoliko regija koje žele nezavisnost od matičnih država, a koje su ekonomski i politički mnogo jače i stabilnije od Republike Srpske, pa im to ne polazi za rukom.

Svi “referendumi” u Srpskoj

U nekim od njih su, takođe, provedeni referendumi na kojima su građani tražili nezavisnost, ali je njihova volja ostala samo tinta na papiru. Škoti, Baski i Katalonci, već jako dugo žele vlastitu državu, dok se u Belgiji oko istog pitanja spore Flamanci i Valonci.

Odvajanju od matične države teži i Korzika, Bavarska, Južni Tirol i još neke regije, ali njihove želje su daleko od realnosti.

Priča o referendumu u Srpskoj ponovo je aktuelizovana prije manje od 15 dana, tačnije, nakon što je Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, suspendovao zakone koje je prethodno donio parlament Srpske, a tiču se Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika.

Nakon ovoga Dodik je u obraćanju javnosti, između ostalog, rekao kako “nije isključeno da do kraja godine Srpska ima referendum”.

– Ukoliko bude i dalje pritisaka, vjerujemo da bi do Nove godine Republika Srpska mogla imati referendum u kom će se izjašnjavati o najvažnijim pitanjima njenog statusa i o tome na koji način će se ići dalje – rekao je Dodik.

I ovo nije prvi put da Dodik najavljuje tako nešto.

Slične najave traju još od 2010. godine, a godinu kasnije je usvojen čak i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi.

“Goodbye BiH, welcome RSexit”

Iste te godine (2011.) parlament Srpske je na Dodikovu inicijativu usvojio Odluku o referendumu sa pitanjem: “Da li podržavate nametnute zakone od strane Visokog predstavnika i međunarodne zajednice u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH?”

Međutim, nakon sastanka s tadašnjom visokom predstavnicom EU za zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku Ketrin Ešton, Dodik je odustao od referenduma.

Iako referendum nije održan, priča o njemu nastavljena je i narednih godina.

Dodik je, ponovo, u aprilu 2015. godine zaprijetio da će se referendum održati u naredne tri godine, ukoliko Srpskoj ne budu vraćene neke od njenih nadležnosti.

– Ukoliko do 2017. godine ne bude vidljivih elemenata stabilizacije Republike Srpske u skladu sa Ustavom, a to znači da se mnoge otete nadležnosti moraju vratiti, Republika Srpska će u 2018. godini provesti referendum o svom statusu i utvrditi svoj status. Prijedlog će biti – samostalna država – rekao je tada Dodik.

 I ta godina je prošla, a da se ništa od najavljenog nije ispunilo, pa se Dodik potrudio da je opet aktuelizuje 2020. godine kada je na jednoj od posebnih sjednica parlamenta Srpske izgovorio svoju čuvenu rečenicu “Goodbye BiH, welcome RSexit”.

Razlog je bila odluka Ustavnog suda BiH kojom je van snage stavljen član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS.

Već sljedeće godine Dodik je opet pokrenuo priču o referendumu, najavivši da će on biti održan za “dvije godine”.

Njegova izjava je uslijedila nakon što je najavljeno da će u BiH doći novi visoki predstavnik koji bi trebao da zamijeni Valentina Incka.

– Ljudi moji, oni nama 26 godina stalno govore da smo mi genocidan narod, da Republika Srpska ne treba postojati i onda kažu “morate biti tu”. Nećemo biti tu. Razuman period je godinu do dvije dana. Ako ne bude, ja ću doći ovdje i ja predlažem referendum o statusu Republike Srpske i baš me briga šta će ko reći – rekao je Dodik na jednoj od posebnih sjednica parlamenta Srpske u martu 2021. godine.

“Na putu bez povratka”

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da posljednja Dodikova najava referenduma,  bez obzira na istoriju propalih, najavljivanih referendum, sasvim sigurno da će izazvati ne samo pažnju, već i ozbiljne političke potrese.

Tanja Topić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Upravo zato što su usvojeni i potpisani zakoni koji su bili predigra u novu najavu nekog novog referenduma. S obzirom na reakciju međunarodne zajednice mislim da je već sada tome pridata velika pažnja, pa mi se čini da smo na putu bez povratka – kaže Topićeva.

Na pitanje da li vjeruje da će ovaj put Dodik biti dosljedan svojoj izjavi i održati referendum, Topićeva je kratko rekla: “ako uspije stići do referenduma”.

– Sasvim je sigurno da će biti suočen sa žestokim odgovorom međunarodne zajednice. Dodik je potpisivanjem zakona koje je nedavno usvojila Narodna skupština RS, a Šmit stavio van snage, krenuo na taj put. Šta će ga na njemu snaći i da li će stići do referenduma, neizvjesno je – zaključuje Topićeva.

Snježana Karić/srpskainfo.com

Komentar