Grad Trebinje
Izdvojeno Video Trebinje

I u Trebinju ima djece poginulih boraca bez posla (Video)

Gradska boračka organizacija Trebinje obilježila je 30 godina od osnivanja Trebinjske brigade. I dok se gradske vlasti hvale odnosom prema boračkoj populaciji, oni koj su branili Trebinje razočarani i bjesni zbog položaja svih onih koji su stvarali Republiku Srpsku.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i ovaj put se pohvalio odnosom lokalne uprave prema boračkoj populuaciji i po ko zna koji put najavio da će svoj djeci poginulih boraca biti riješeno pitanje zaposlenja, kojih je u Trebinju preko 40 iako je odbrambeno-otadžbinski rat završen prije 27 godina.

-Upravo sam i ja lično sa svojim saradnicima razgovarao prije dva mjeseca sa djecom poginulih boraca. Imamo ih preko 40  u Trebinju i prioritet će nam biti da ih riješimo – rekao je Ćurić.

A oni koji su od prvog do poslednjeg dana bili dio Trebinjske brigade kažu da su danas s jedne strane ponosni jer su uspjeli odbraniti svoj grad, ali da su s druge strane tužni i bjesni zbog odnosa Republike Srpske i grada Trebinja prema boračkoj populaciji.

– U situaciji smo da imamo oko 400 boraca nezaposlenih koji se nikada neće zaposliti. U situaciji ima djece poginulih boraca nezaposlenih koja će se možda zaposliti, a možda i neće. Svi znamo da u ovoj situaciji stranački kadrovi imaju prednost u odnosu na boračke kategorije. Svjedoci smo i da mi puno pričamo, tražimo pravdu, bolji status, a da imamo situaciju da je nekoliko boraca u Republici Srpkoj umrlo bukvalno od gladi – istakao je Pero Vukalović, predsjednik Predsjedništva Gradske boračke organizacije Trebinje.

Slično razmišlja I Svetozar Aćimović, ratni komadant Trebinjske brigade.

-Zašto nas srpske borce kroz istoriju tuče nepravda. Svi se kitimo sa imenom srpski borac a moramo se upitati kakav nam je status danas i boraca i prodice poginulih boraca. Kada se toga sjetim onda sam mnogo nezadovaljan, a nas onih 258 pripadnika brigade i još devet poginulih Trebinjaca u drugim jedinicama opominju i obavezuju da moramo povesti računa o tim borcima. Republika Srpske je naša djete a ovi koji su učestvovali u njenom stvaranju oni će itekako da je brane – naglasio je Aćimović.

Trideset godina Trebinjske brigade obilježeno je služenjem parastosa poginulim boricima, polaganjem cvijeća na Spomenik Braniocima Trebinja, izložbom fotografija i Svečanom skupštinom GBO Trebinje. 

Komentar