Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Ideja o proslavi Dana RS 15. februara bez podrške: 9. januar istorijska činjenica

Ideja da se Dan Republike Srpske obilježava 15. februara kada i Dan državnosti Srbije je loša jer je istorijska činjenica da je Skupština srpskog naroda 9. januara 1992. godine donijela odluku o stvaranju Republike Srpske, za čiju odbranu je izgubljeno desetine hiljada života, stav je sagovornika “Nezavisnih”.

Tako je na referendumu održanom 2016. godine 99,81 odsto izašlih građana Republike Srpske na pitanje “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske” odgovorilo sa “da” i, po mišljenju mnogih, svaka priča o odricanju od tog datuma je besmislena.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio je u intervjuu za “Sputnjik” da će podržati ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. janaura obilježava 15. februara, kada i Srbija slavi Dan državnosti. Takođe, rekao je da u Republici Srpskoj ima sve više inicijativa da taj dan ostane krsna slava Republike, međutim u kasnijim izjavama i nakon oštrih kritika Dodik je rekao da niko ne treba da brani Dan Republike Srpske od njega te da je svima dobronamjernima jasno da je samo odgovarao na pitanje i nečije ideje da i Republika Srpska svoj dan slavi kada slavi i Srbija.

“Ti dobronamjerni su mogli takođe da pročitaju da sam rekao da o toj ideji treba razgovarati. Niti sam rekao da ćemo Dan Republike slaviti na neki drugi način, niti je ta odluka u mojim rukama”, rekao je Dodik samo dan nakon što je izjavio da misli da je dobra ideja da se 15. februar obilježava kao Dan Republike Srpske.

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, rekao je da su poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH 9. januara donijeli odluku o stvaranju Republike Srpske i da je to istorijska činjenica te da bi proslava bilo kojeg drugog dana bila falsifikovanje istorije.

“Deveti januar je istorijska činjenica i mi moramo tog dana da obilježavamo Dan Republike. To je jedino ispravno. Imali smo i referendum po tom pitanju i mislim da je svaka priča s tim završena”, rekao je Savčić ističući da Srpska i Srbija 15. februar već obilježavaju kao zajednički datum i da podržava svaki vid zbližavanja, ali da je 9. januar svetinja.

On je rekao da se istorija mora poštovati, između ostalog i iz razloga da se ne daju aduti dušmanima da likuju i kažu kako su se Srbi u Republici Srpskoj morali odreći svog Dana Republike.

Ideju za koju je Dodik rekao da je dobra, odbacili su u opozicionim partijama u Republici Srpskoj, prije svega u SDS-u i PDP-u, ali ono što je zanimljivo jeste da su samo rijetki iz partija na vlasti dali bilo kakav komentar na ovu temu.

“Za inat crkvu na privatnom zemljištu nismo odlučili referendumom, a za 9. janaur jesmo i samo narod na referendumu može o 9. januaru da odlučuje. I ta se crkva Sv. Stevana, koja je naš rođendan, na našem biću nikada ne smije rušiti”, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Za SDS ideja da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. febrara, kada i Dan državnosti Srbije, vrlo je politički nepromišljena i opasna, a kako je rekao Mirko Šarović, lider ove stranke, čak se graniči i s ludošću, jer udara u same temelje Republike Srpske, koja je kao takva potvrđena i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

I u PDP-u su naglasili da nije prošlo ni pet godina od referenduma, a da Dodik planira taj praznik da ukine i poništi odluku naroda.

“To je čin najgoreg izdajnika svog naroda i najvećeg podanika interesa drugih. Istorijske činjenice se ne mogu mijenjati kako kome padne na pamet”, rekao je Borenović, dodajući da je 15. februar bitan datum koji poštuje svaki Srbin, ali da taj datum nema nikakve veze s nastankom Republike Srpske.

Povezane vijesti

PO PRVI PUT Svečani defile povodom Dana Republike održaće se uveče

admin

30 godina Republike – USPONI I PADOVI: Borbe sa visokim predstavnicima i Ustavnim sudom BiH zasjenile demografski nestanak

admin

Hercegovina proslavlja rođendan Republike Srpske (Foto)

admin

Republika Srpska slavi 29. rođendan

admin

Polaganje vijenaca povodom Dana Republike

admin