Grad Trebinje
Republika Srpska

Imovina Srpske na dobošu, Kinezi kupuju obveznice

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je sinoć da ima uvjeravanja da je kineska vlada odlučila prihvatiti obveznice Republike Srpske kao garancije i instrumente finansiranja.

“Uglavnom su svi okrenuti Zapadu, ali od prije dva dana imamo uvjeravanja da su kineska država i Vlada odlučile prihvatiti obveznice RS-a kao garancije i instrumente finansiranja.

Čak nam nude i izvođenje radova na izgradnji autoputeva tako da izdajemo obveznice”, rekao je Dodik u obraćanju na manifestaciji “Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske” za 2022. godinu.

On je dodao i da se pokušava izaći na kinesko tržište i stvoriti alternativa za sve.

“Očigledno da naš izbor mora da bude i jedna i druga strana, mi ne možemo ostati zatvoreni”, istakao je Dodik, piše Srna.

Vlada Republike Srpske je prije tačno dvije godine donijela Odluku o prihvatanju zaduženja emisijom obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu.

“U skladu sa usvojenim Budžetom Republike Srpske za 2021. i Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske o dugoročnom zaduženju za 2021., Republika Srpska je, putem Ministarstva finansija, dana 20. aprila 2021. uspješno iskoristila još uvijek povoljne uslove na međunarodnom finansijskom tržištu i po prvi put emitovala 144A/REGS petogodišnje obveznice denominovane u evrima u iznosu od 300 miliona evra po kuponskoj stopi od 4,75%”, navedeno je tada u saopštenju Vlade Republike Srpske.

Komentar