Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

INŽENJERI BJEŽE IZ INSTITUCIJA Begić: Informatičari sa SSS rade za 760 KM poslove onih sa VSS

Ukoliko se hitno ne povećaju plate informatičarima sa srednjom stručnom spremom, institucije BiH bi mogle da ostanu bez ovih radnika, čime bi se dovelo u pitanju funkcionisanje postojećih informacionih sistema.

Tvrdi ovo poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Zlatan Begić, koji je uputio u parlament inicijativu u kojoj traži da Savjet ministara BiH dopuni Odluku o kriterijima za utvrđivanje dodatka na platu na osnovu obavljanja složenih informatičko-aplikacijskih poslova u institucijama BiH, te druge akte, čime će se omogućiti dodatak na platu, odnosno potencijalno uvećanje plata zaposlenim informatičarima sa srednjom stručnom spremom.

Begićeva inicijativa se još prošli mjesec našla pred poslanicima u Predstavničkom domu, ali nije dobila zeleno svjetlo, jer prilikom glasanja nije dobila entitetsku većinu, pa će se u srijedu opet naći pred parlamentarcima.

FOTO: PARLAMENT BIH
FOTO: PARLAMENT BIH

Begić tvrdi da je povećanje plata neophodno ukoliko institucije BiH ne žele da ostanu bez informatičara.

On ističe da više od 10 godina u Odsjeku za informacioni sistem i komunikacije u Ministarstvu spoljnih poslova BiH, koji je najstariji informatičko-komunikacioni odsjek u institucijama BiH, informatičari sa srednjom stručnom spremom „drže čitav sistem i rade najmanje 50 odsto poslova koje trebaju da obavljaju oni sa visokom stručnom spremom“.

– Jednostavno, radi malih plata niko s visokom stručnom spremom ne želi da se prijavi na konkurse – tvrdi Begić.

On ističe da je ranije u institucijama BiH bio zaposlen veliki broj inženjera s visokom stručnom spremom, ali su se vremenom dali otkaze i otišli jer su im plate bile izuzetno male.

– Aktuelno stanje je takvo da informatičari sa srednjom stručnom spremom trenutno obavljaju većinu odgovornih poslova i zadataka iz domena poslova radnika s visokom stručnom spremom, a čije izvršenje je neophodno za održavanje i funkcionisanje postojećih informacionih sistema. Iako je time došlo do višestrukog usložnjavanja posla radnika sa srednjom školom u ovoj oblasti, njihove plate u visini od 760 KM nisu povećane u skladu sa obimom i nivoom kvaliteta poslova koji su se konstantno uvećavali – navodi Begić.

Ukoliko njegova inicijativa dobije zeleno svjetlo, kako ističe Begić, osiguraće se povećanje plata za 20 odsto radnicima sa srednjom stručnom spremom u ovoj važnoj oblasti.

Ispravio bi se, kaže on, očigledan propust prema ovoj kategoriji radnika, te bi se spriječilo dalje napuštanje institucija BiH – ovaj put od strane radnika sa srednjom stručnom spremom, što bi ugrozilo funkcionisanje sistema informatičke podrške.

Srpskainfo.com

Komentar