Grad Trebinje
Izdvojeno Bosna i Hercegovina

Iseljavanje dolazi na naplatu – padaju prihodi od ličnih karata i registracije vozila

Iseljavanje iz BiH tokom posljednjih godina sve je vidljivije, a potvrđuju to i podaci o manje naplaćenim prihodima po osnovu izdatih ličnih karata, pasoša i registrovanih vozila.

Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar – mart 2021. godine otkriva da su neporeski prihodi pali za 20 odsto, odnosno iznose 29,2 miliona KM ili 80 odsto planiranih sredstava.

Pad prihoda od ličnih dokumenata

Neporeski prihodi za prva tri mjeseca prošle godine bili su 30,3 miliona KM i u odnosu na taj period ove godine su manji za oko jedan milion maraka, a u Ministarstvu finansija i trezora BiH navode da je to „uglavnom iz razloga manjeg iznosa prihoda od ličnih i putnih isprava“.

Prihodi od ličnih i putnih isprava i registracije vozila u BiH, u prvom kvartalu 2021. godine, ostvareni su u ukupnom iznosu od 4,5 miliona KM ili 73 odsto u odnosu na plan. Godinu ranije ovi prihodi su iznosili 5,6 miliona KM.

Od 3,7 miliona KM ukupnih prihoda od ličnih i putnih isprava, na knjižice za pasoše se odnosi 1,3 miliona KM, na lične karte 0,8 miliona KM, a na vozačke dozvole 1,5 miliona KM. Ostatak čine ostale lične i putne isprave, odnosno prekogranične propusnice, putni list, službeni i diplomatske putovnice…

„Prihodi od registracije vozila su 93 odsto nivoa u odnosu na plan, ali i na znatno manjem nivou u odnosu na prethodnu godinu“, naveli su u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Konkretnije, prihodi od registracije vozila su pali sa prošlogodišnjih 1,3 miliona maraka na 816.416 KM u prvom kvartalu ove godine.

Prihodi od zahtjeva za prestanak državljanstva

Što se tiče prihoda u Budžet BiH od zahtjeva za prestanak državljanstva, vlast je planirala da oni budu 637.500 KM, ali su ostvareni u iznosu od 385.081 KM.

Oni koji su u BiH zatražili da se brišu iz knjige državljana u Budžet BiH uplatili su 233.450 KM, dok je putem diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH naplaćeno 151.631 KM.

Lice koje se odriče državljanstva mora da plati 200 KM ako stiče državljanstvo država bivše SFRJ, a 800 KM ako stiče državljanstvo drugih država. Ako uzmemo da je taksa u prosjeku 500 KM, prema iznosu koji je naplaćen dobijamo da je 10 ljudi svaki radni dan, u prva tri mjeseca ove godine, zatražilo brisanje iz knjige državljana.

Najvećim dijelom zbog pandemije korona virusom i ograničavanja putovanja ova vrsta prihoda, odnosno administrativne takse bilježe pad od 18 odsto u odnosu na prethodnu godinu kada je naplaćeno 470.246 KM.

Prihodi od odobrenja privremenog i stalnog boravka stranca su na istom nivou iz prethodne godine.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan