Grad Trebinje
Život Video

Ispovijest supruge Nebojše Glogovca o porođaju treba da čuje svaka osoba u Srbiji – toliko je važna (Video)

Ova žena se porodila kod kuće – a razlog za tu njenu odluku treba da stavi prst na čelo čitavom sistemu.

Krajem septembra na YouTubeu se pojavio dokumetarni serijal “Mama Sutra” – koji traga za istinom o rađanju i majčinstvu u Srbiji. Serijal ima 13 epizoda i bavi se svetlom i mračnom stranom rađanja – njegovim prirodnim tokom i problemima sa kojima se susreću roditelji u Srbiji, ruši mitove i menja poimanje toga šta je normalno, a šta nametnuto.

“Trudnoća i porođaj neminovno oblikuju naša bića, telesno, psihološki i duhovno. Rađa se beba ali rađa se i majka, otac, porodica. Rađa se čitavo društvo”, sentenca je koja stoji u opisu ove važne priče, a koju bi i društveni i zdravstveni sistem trebalo da shvate.

Autorke serijala su Mina Šarenac i Ana Petrović, a one kroz svedočenja majki i očeva i intervjue sa stručnjacima otkrivaju sve o povezanosti telesnog i psihološkog, značaju podrške, dojenju, o tome kako sistem sabotira fiziologiju i prirodu.

Autorke i učesnici otvoreno govore o akušerskom nasilju i zakonskim regulativama, te otkrivaju sve o porođaju kod kuće.

Milica Glogovac, novinarka, supruga pokojnog glumca Nebojše Glogovca i majka devojčice Sunčice, jedna je od sagovornica u ovom serijalu i govori o iskustvu porođaja kod kuće – koji nije izabrala zbog svoje anarhičnosti, trenda i hira, već zbog horor-priča iz porodilišta.

„Ne bih rekla da sam ja tolika anarhistkinja već da sa sistemom nešto nije u redu i da definitivno odatle dolazi ta moja odluka da se porodim kod kuće. Nekad mi kažu ‘hrabra si što si se porodila kod kuće‘, a ja kažem ‘ne, nisam hrabra‘, ja sam bila prestravljena od tog našeg sistema, od te ideje da ču se ja poroditi onako kako se procenjuje. Plašila me je indukcija, ubrzavanje porođaja, nekontrola nad svojim telom i nad procesima koji se tu dešavaju, jako me plašila ideja da mi nakon porođaja uzmu bebu na par sati, da je odvoje od mene, da nemam priliku ni mogućnost da bebu odmah stavim uz sebe, da joj odmah dam podoj, sve te stvari su mi bile nezamislive i strašne, protivprirodne, nisam mogla da razumem te procedure koje su potpuno suprotne svemu što je instinkt, a i što je naučno dokazano – dobro i za majku i za dete. Nije mi bilo jasno kako je moguće da jedan sistem u svojim procedurama prenebregne činjenicu da se laktacija stimuliše dodirom kože na kožu majke i bebe, i da je to naučno zasnovana činjenica? Kako je moguće da se bebi ne dozvoli ta prilika, nego da je prvi bebin obrok u stvari dohrana? To je bilo aktuelno te 2016. godine kada sam se ja porodila. Ja to nsiam mogla da prihvatim. Toliko me plašila sva ta neprirodnost, sva ta nelogičnost, protivprirodnost procedura u prodilištima, manje zbog mene, mnogo više zbog bebe i odnosa sa njom“, ispričala je Milica.

Foto: Printscreen/YouTube/Industrija porođaja

„Bile su mi strašne priče žena koje kažu ‘porodila sam se i onda sam ležala u hodniku jer nije bilo mesta u sobi ne znam koliko sati posle porođaja, a sutradan su mi doneli bebu‘, kao da to nije vaša beba, kao ‘da bih se odmorila‘… Tolike i takve hemije se dogode u trenutku porođaja, tako da sigurno ne želite da se odvojite od svoje bebe. Nijedna žena ne bi želela da dete koje je rodila odvoje od nje ‘kao sad sklonite ovu bebu od mene‘ – to sigurno nije tako. Sve te neke besmislene i nelogične procedure su me jako plašile i ja sam odlučila da se porodim kod kuće. Naravno, bez podrške partnera to nije bilo moguće. Prisutan je strah, neizvesnost, ali kroz razgovor sa babicom čiju sam podršku želela na porođaju nekako smo se umirili i suprug i ja u tom trenutku. Zahvalna sam mu što je taj svoj strah ostavio po strani i verovao meni, verovao da ja to mogu, verovao u sposobnost i znanje te babice koja nam je bila podrška na porođaju, i na kraju što smo imali jedno predivno iskustvo svi zajedno. Ja mogu da kažem da je moje prođajno iskustvo bilo prelepo. I sigurno zahvaljujući tome što sam se porodila kod kuće“, kaže Milica i na kraju dodaje:

„Ne želim da ohrabrim žene da je porođaj kod kuće jedini pravi način – to mi nije želja ni namera. Bila bih jako srećna da zdravstveni sistem profunkcioniše na taj način da podrži ženu i da podrži bebu, njihove želje, njihove potrebe u tom procesu koji je jedan od najlepših trenutaka u životu, kao što je trudnoća jedan od najranjivijih perioda u životu jedne žene. Strašno je da sistem ne uspeva da taj delikatan i ranjiv period žene podrži, već od jednog takvog iskustva uspeva da napravi traumu, što nije redak slučaj.“

„Mama Sutra“ ima i svoj nalog na Instagramu, a sve epizode premijerno se emituju četvrtkom u 18 sati.

Pored Milice Glogovac, u serijalu su učestvovali: Ivana Radić – dula, instruktorka prenatalne joge, Ivana Bogosavljević Čikić – filološkinja, Isidora Nikolić – grafička dizajnerka, Pavlova mama, Vladimir Petrović – ekonomista i baštovan, prim. dr Vesna Stojanović – ginekolog akušer, načelnica bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC Zvezdara, dr Peter Červenak – ginekolog akušer, vanbolničko porodilište bačkotopolskog Doma zdravlja “Dr Janoš Hadži”, Milica Glogovac – novinarka, Miljana Majstorović – defektolog, pre i perinatalni edukator APPPAH, dr Vuk Stambolović, Sanja Radulović – radnica u kulturi, Ivana Veličkov – babica, Marija Šašić – dula, instruktorka prenatalne joge, Bojana Pavlović – advokat, Miloš Čikić – inženjer mašinstva, Nataša Vukićević – terapeutkinja za psihološku pripremu parova za porođaj.

Komentar