Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Ista želja, različita rješenja: Nelegalno stečena imovina napokon došla na dnevni red NSRS

Nacrt zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu, o kojem se već godinama priča i za koji se sve političke partije, bar deklarativno, zalažu, napokon će se naći na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Iako su stavljanje navedenog nacrta zakona na dnevni red NSRS najavljivali i vlast i opozicija, na kraju će se pred poslanicima naći verzija koju je napravio Кlub poslanika SNSD.

Ova stranka je, naime, još prije par mjeseci poslala svim klubovima poslanika u NSRS nacrt navedenog zakona, te ih pozvala da uđu u razgovore i konsultacije prije njegovog donošenja, odnosno stavljanja na dnevni red parlamenta.

Nedugo kasnije i SDS je predstavio svoj nacrt zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine kojim se reguliše ista materija.

I jedna i druga stranka, očekivano, i dalje brane svoje prijedloge i ukazuju na nedostatke onoga što su predložili njihovi politički protivnici.

Korekcije

Tako je poslanik SDS Nedeljko Glamočak, nakon što je Kolegijum NSRS prije dva dana predložio da se nacrt zakona koji je predložio SNSD stavi na dnevni red naredne sjednice parlamenta, već rekao da taj zakon neće imati efekta.

– Ovaj nacrt zakona o porijeklu imovine je prepisan iz zakonodavstva Srbije i neće dati efekte – uvjeren je Glamočak.

Šef Kluba poslanika SNSD u NSRS, Igor Žunić, ističe da su stranke koje čine vladajuću većinu podržale njihov nacrt zakona, dok im se nijedna partija iz opozicije do sada nije javila i ponudila neki svoj prijedlog.

– Nijedna opoziciona partija se do sada nije javila po tom pitanju, iako su rekli da su iščitali naš nacrt. SDS je, kao što je poznato, dao neku svoju verziju ovog zakona, koji je otprilike u 96 odsto slučajeva identičan kao i naš prijedlog. Očekivao sam da o tome razgovaramo ranije, ali nikad nije kasno – kaže Žunić za Srpskainfo.

Dodaje da će kroz predloženi nacrt i kroz javnu raspravu, koja će najvjerovatnije trajati 90 dana, probati da još usaglase stavove s opozicionim partijama kako bi išli s jednom verzijom navedenog zakona.

Žunić ističe da ništa nije konačno te da postoji mogućnost za korekcije nacrta koji su oni predložili, a sve u pravcu da to bude što bolje, efikasnije i primjenjivije.

– Zato pozivam i opoziciju da se uključe u diskusiju, a naročito u javnu raspravu. Sve prijedloge koje oni budu imali, ako ih možemo implementirati u ovaj zakon, biće prihvaćeno. Poenta jeste da taj zakon stvarno bude efikasan i da se odnosi na svakoga – poručio je Žunić.

Nedostaci

Poslanica SDS i predsjednica Odbora za pravna pitanja i zakonodavstvo ove stranke Ivanka Marković podsjeća da je SDS predložila svoj zakon zbog nedostataka koje ima nacrt zakona koji je poslaničkim klubovima dostavio SNSD.

Ona ističe da ni SDS nije dobio nikakav komentar ili povratnu informaciju od stranaka iz vlasti na njihov prijedlog.

– Mi smo uputili naš nacrt zakona u proceduru i čekali smo odgovor iz NSRS, ali je očito da je on odbijen, a prihvaćen onaj koji nudi SNSD. I mi smo naš nacrt zakona ponudili i Vladi RS i svim poslaničkim klubovima, ali niko od njih nije odgovorio ili se izjasnio o ponuđenom tekstu. Niko nije rekao da je neko od naših rješenja prihvatljivo što bi bilo korektno s njihove strane – ističe Markovićeva za Srpskainfo.

Dodaje da vladajuće stranke redovno nameću svoja rješenja bez želje da prihvate sugestije opozicije, jer znaju da imaju dovoljan broj ruku u skupštini i da će njihov nacrt uvijek biti usvojen.

Kvalitet

Markovićeva najavljuje da će poslanici SDS u okviru rasprave koja se bude vodila u skupštini iznijeti svoje stavove i prijedloge vezano za navedeni zakon.

– Normalno je da ćemo se zalagati za ona rješenja koja smo ponudili u nacrtu našeg zakona. Da smo bili zadovoljni nacrtom koji nudi SNSD ne bi ni nudili naš. Smatramo da je naš nacrt mnogo kvalitetniji, obuhvatniji i primjenjiviji u praksi od nacrta koji nudi SNSD – kaže Markovićeva.

Pojašnjava da nacrt koji je predložila SDS, između ostalog, predviđa da se ispituje porijeklo imovine od 1992. godine, zatim da se formira komisija za ispitivanje porijekla imovine pri NSRS, u kojoj treba da bude jednako zastupljena i vlast i opozicija, a koja će vršiti nadzor nad radom jedinice Poreske uprave RS koja treba da bude nosilac posla na utvrđivanju porijekla imovine.

– Ne želimo da u toj komisiji sjede samo ljudi iz vladajuće stranke, jer znamo kako će proći izvještaji PU RS. Isto tako smo predlagali da se dio sredstava, koji se prikupe, odnosno koja vrate oni koji su se nelegalno obogatili, budu usmjerena u fond koji bi se formirao s ciljem poboljšanja životnog standarda nezaposlenih boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca – ističe Markovićeva.

Dodaje da SDS želi da primjena zakona počne već 1. januara 2022, dok SNSD predlaže 1. januar 2023. godine.

srpskainfo.com