Grad Trebinje
Zdravlje

Istraživanje dalo ohrabrujuće rezultate: Lijekovi poput vijagre mogu da smanje rizik od pojave Alchajmerove bolesti

Muškarci koji uzimaju lijekove za erektilnu disfunkciju, kao što je vijagra, imaju manje šanse da dobiju Alchajmera, pokazuje studija.

Istraživanje koje je sprovedeno na više od 260.000 muškaraca, pokazalo je da su oni ispitanici koji su uzimali lijekove imali 18 odsto manje šanse da razviju neurodegenerativnu bolest.

Ipak, istraživači kažu da njihova studija ne pokazuje da sami lijekovi smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti, ali da bi, kako navode, mogli da ukažu na novi put istraživanja.

– Ova studija ne dokazuje u potpunosti da lijekovi za erektilnu disfunkciju smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti, ali pruža dobar dokaz da je ova vrsta lijeka vrijedna daljeg proučavanja u budućnosti – rekla je profesorka Tara Spajrs-Džons sa Univerziteta u Edinburgu i predsjednica Britanskog udruženja za neuronauku.

Dodatno, naučnici namjeravaju da svoje istraživanje prošire i na žene.

Istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu pregledali su zapise o receptima hiljada muškaraca sa erektilnom disfunkcijom, upoređujući one koji su uzimali lijekove sa onima koji nisu.

Tokom narednih pet godina, otkrili su da je 8,1 osoba razvila Alchajmera na 10.000 ispitanika iz grupe koja je konzumirala takve lijekove, dok je u grupi koja ih nije pila zabilježeno 9,7 slučajeva.

Muškarci kojima je izdato najviše recepata za lijekove za erektilnu disfunkciju imali su najmanju vjerovatnoću da razviju Alchajmerovu bolest, što sugeriše, kako piše BBC, da bi redovna upotreba lijeka mogla imati veći uticaj na bolesti.

Tokom izrade studije, u obzir je uzeto nekoliko od mnogo različitih faktora koji mogu da utiču na razvijanje Alchajmera, uključujući starost, osnovna zdravstvena stanja, druge lijekove i konzumiranje duvana.  

Lijekovi poput vijagre su prvobitno dizajnirani za liječenje visokog krvnog pritiska i angine, a poznato je da utiču i na aktivnost moždanih ćelija, dok istraživanja sprovedena na životinjama sugerišu da te vrste lijekova imaju neki zaštitni efekat na mozak.

Komentar