Grad Trebinje
Zanimljivosti

IT stručnjaci sa trona skinuli bankare

Najveće plate u januaru imali su zaposleni u oblasti informacija i komunikacija, koji su sa neto prosjekom od 1.521 KM skinuli sa trona radnike u sektoru finansijske i djelatnosti osiguranja, koji su godinama zauzimali prvo mjesto po visini primanja u Srpskoj.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, prosječna neto plata u oblasti informacija i komunikacija u januaru ove godine bila je veća za 146 maraka u odnosu na decembar, a za čak 455 maraka u odnosu na januar prošle godine.

Bankari su tako skliznuli na drugo mjesto sa prosječnom platom od 1.477 KM, koja je čak bila niža od decembarske za 125 maraka, dok je u odnosu na januarsku 2020. bila veća tek za 25 KM.

Podaci Zavoda pokazuju da je prosječna neto plata u januaru iznosila 1.042 KM i bila je nominalno veća za 0,4 odsto u odnosu na decembar, a za 8,3 odsto u odnosu na isti mjesec lani.

Ekonomista Aleksandar Ljuboja rekao je za “Glas Srpske” da su ovi podaci dokaz da se informaciono-komunikaciona industrija nameće kao najprofitabilnija od svih postojećih.

– Mi više ne možemo bez digitalnih alata i servisa i naš način života je podređen digitalnom i virtuelnom svijetu, a svi smo svjedoci da se taj svijet razvija do neslućenih dimenzija – kazao je Ljuboja.

Činjenica je, kako kaže, da se sve više koristi i konzumira ta vrsta proizvoda i usluga i shodno tome dolazi se do činjenice da su oni koji vladaju znanjem u tehnologiji i razvijaju nove proizvode u toj sferi u poziciji da diktiraju cijene.

– A onda je normalno i da zarade u tom sektoru rastu i one će sigurno rasti i dalje – istakao je Ljuboja.

Kada je riječ o finansijskoj i djelatnosti osiguranja, te platama u tom sektoru koje su bile veće u decembru, Ljuboja ističe da se tradicija 13. plate, koja postoji u zapadnoj Evropi, jednim dijelom prenijela i kod nas.

– Većina bitnih kompanija u tom sektoru u rukama je stranaca, a na taj način oni motivišu radnike pred praznike – rekao je Ljuboja.

Sekretar granskog Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije u Privrednoj komori RS Slobodan Dragičević kaže da podaci o platama govore da je IT sektor jako razvijen.

– Naši stručnjaci rade za razvijena strana tržišta. Strane zemlje trenutno koriste intelektualnu snagu i sposobnosti naših stručnjaka iz ove oblasti za digitalizaciju svoje privrede – rekao je Dragičević. Trenutno tržište rada svuda u svijetu, kako ističe, vapi za IT stručnjacima, a dobre plate prilika su da mladi ostanu ovdje da rade i grade budućnost.

Stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS Božana Radošević kaže da je bitno napomenuti da se, kada se govori o visini plata u Srpskoj, ni za jednu radničku platu ne može reći da je visoka.

– Kada govorimo o pojedinim sektorima, poslodavci su, pored toga što je kroz poresku politiku povećana plata, išli u tom pravcu da dodatno povećaju primanja radnicima – kazala je Radoševićeva.

Potražnja

Slobodan Dragičević ističe da analize koje je sproveo njihov sektor za 2020. godinu pokazuju da je za 65 odsto povećano investiranje IKT kompanija u nekretnine.

– To je dobar pokazatelj koji govori da te kompanije žele da ostanu i zaposle što veći broj radnika, za kojima vlada izuzetno velika potražnja. O tome dovoljno govori činjenica da samo od jedne kompanije, kakvih je oko 500 u Srpskoj, imamo zahtjeve da pokušamo pronaći 50 programera – rekao je Dragičević.