Grad Trebinje
Region

Italija ukida slanje fotografija s kamera za brzinu: “Propadale su veze, brakovi i poslovi”

Italija ima najviše kamera za kontrolu brzine od svih ostalih EU zemalja

Italijansko ministarstvo saobraćaja objavilo je da se vozačima uhvaćenima u prekoračenju brzine više na adresu neće slati fotografije s kamera već samo obavijest.

Fotografije s kamera za kontrolu brzine koristiće se samo ako vozač uloži službeni prigovor na kaznu.

Italijanski list Corriere della Sera izjavio je da su ovaj dekret odobrile italijanske službe za zaštitu podataka.

Isti list piše da je bilo više slučajeva propadanja veza, brakova ili poslovnih dogovora nakon što su fotografije snimljene kamerama otkrile da je u njihovom autu bio neko za koga se nije očekivalo da putuje s njima.

Matteo Salvini, zamjenik premijerke i ministar saobraćaja, više je puta kritikovao korištenje kamera za kontrolu brzine u svrhu pisanja kazni, tvrdeći da ih opštine koriste za stvaranje prihoda.

“Moramo spasiti živote prevencijom i kontrolama, ali takođe spasiti novčanike građana tako što ćemo ih osloboditi anarhije kamera za brzinu”, rekao je ministar saobraćaja Matteo Salvini, a prenosi Corriere della Sera.

Italija ima najviše kamera za kontrolu brzine od svih ostalih EU zemalja

Salvini je rekao da bi kamere trebale ostati postavljene u visokorizičnim područjima, kao što su škole i bolnice, ali ne na cestama s dvije trake kako bi se oporezivali i maltretirali vozači.

Prema nacrtu uredbe koju citira Corriere della Sera kamere za kontrolu brzine moraju se postaviti kako bi se garantovala bezbjednost i cirkulacija saobraćaja, a ne da bi se prikupljao novac za opštinske savjete.

Italija ima oko 11.000 kamera za kontrolu brzine – više od bilo koje druge zemlje članice EU.

Komentar