Grad Trebinje
Trebinje

Iz trebinjskog Muzeja bez objašnjenja zašto Lazaru Radanu nije odobrena promocija knjige

Doktorand istorije iz Trebinja Lazar Radan potvrdio je za „Direkt“ da njegova knjiga „Ustanak u istočnoj Hercegovini 1875-1878“ neće biti promovisana u Muzeju Hercegovine u Trebinju, jer to ova ustanova, odnosno direktorka Ivana Grujić, nije odobrila. 

Da li razlozi za to leže u Radanovom političkom angažmanu, budući da je on opozicioni kandidat za gradonačelnika Trebinja na predstojećim lokalnim izborima, ili je u pitanju nešto sasvim drugo, ni Radan pouzdano ne zna.

Kaže da suvislo objašnjenje od direktorke nije dobio i da o razlozima može samo da nagađa.

Direktorka Muzeja Hercegovine u Trebinju Ivana Grujić je za „Direkt“ navela kako ne želi da daje izjave za medije o ovoj temi, niti će se Muzej tim povodom oglasiti saopštenjem.

Stoga su bez odgovora ostala pitanja da li je odluka o tome da Radan ne može promovisati svoju knjigu u Muzeju Hercegovine bila lično njena ili je na nju vršen pritisak, šta je razlog te odluke te da li u Radanovoj knjizi postoji nešto što bi ugrozilo ugled ovog Muzeja.

Inače, Lazar Radan je svoju prvu knjigu objavio na proljeće ove godine i želio je da je najprije promoviše u Muzeju Hercegovine, gdje je do kraja jula obavljao pripravnički staž.

Za „Direkt“ priča da je o namjeri da baš u ovoj javnoj ustanovi promoviše svoju knjigu obavijestio i direktorku Grujić, koja mu je, kako tvrdi, to najprije i odobrila, sa prijedlogom da promociju ostavi „za jesen“. I tako su krenula prva odgađanja promocije, a Radanu je, priča za naš portal, već tada bilo jasno u kom pravcu sve ide.

„Došla je jesen, došao je septembar… Tada smo pričali ponovo, ona mi je rekla možda da sačekamo oktobar, jer u septembru ima mnogo aktivnosti u Muzeju. Ja sam rekao da nema problema. Promocija je bila zakazana na Tomindan, 19. oktobra. Uzeo sam taj termin, to je meni odgovaralo. Ali onda mi je rečeno da taj dan, ipak, neće biti dvoje-troje kolega, da će možda i ona otići u Sarajevo i predložila da ponovo pomjerimo promociju, a termin će mi javiti naknadno“, govori za „Direkt“ Lazar Radan.

Muzej odustaje od promocije

Nakon toga joj je poslao poruku koja je, kao tvrdi, ostala bez odgovora.

„Sačekao sam još jedno mjesec dana i ponovo joj poslao poruku prije nekih desetak dana. Rekla mi je da će se javiti u ponedjeljak. U ponedjeljak, prije sedam dana, nije mi se javila. Ja sam onda poslao i službeni mejl i u njemu sam rekao da mi odgovara doslovno bilo koji termin i da ću se uklopiti maksimalno u to što oni kažu. U subotu mi je direktorka rekla da Muzej odustaje od moje promocije, jer ima mnogo aktivnosti u decembru, a nije ni izdavač moje knjige, pa je bolje da ja napravim promociju na nekom drugom mjestu“, priča Radan.

Kaže da je poražavajuće da on ili bilo koja druga osoba koja se bavi naukom nema priliku da svoj rad promoviše u trebinjskom Muzeju, dok su tu priliku imali „različiti profili ljudi“, pa čak i oni koji su u svojim djelima otvoreno favorizovali jednu političku opciju.

„Ja sam baš juče sjedio sa jednim rođenim Holanđaninom koji će u srijedu imati promociju. Riječ je o knjizi o Miću Ljubibratiću. Holanđanin o Mići Ljubibrtiću ima promociju u srijedu veče, što mi je drago, a ja, rođeni Trebinjac, o istom tom Mići Ljubibratiću nemam priliku da promovišem knjigu u muzeju u kome sam radio i u kome je, uostalom, ta knjiga i nastala. Ja sam tu knjigu većinom sređivao i uređivao u prostorijama toga muzeja, gdje mi je i bilo radno mjesto“, ističe naš sagovornik.

Razmišlja da promociju svoje knjige održi u Novom Sadu i da u potpunosti zaobiđe Hercegovinu.

U emotivnom smislu, kaže, da mu cijela situacija nije napravila disbalans, ali da mu i dalje ostaje gorak ukus da kao naučnik nema priliku da promoviše svoj rad u ovoj ustanovi u svom gradu.

Napominje da muzej nije ni njegov, niti direktorkin, pa otuda i čudi ponašanje onih koji javne ustanove svojataju kao vlastite.

DIREKT

Komentar