Grad Trebinje
Republika Srpska

Izborne manipulacije u BiH “DOVEDENE DO SAVRŠENSTVA”

Izborne manipulacije u BiH, posebno u Republici Srpskoj, dovedene su do savršenstva i najizraženije su tokom izborne noći, a ponavljaju se već nekoliko izbornih ciklusa u kojima kandidati vladajućih dobijaju izbore bez obzira na volju birača, ocijenio je BN.

Da je to tako pokazuju i ovi tek završeni izbori, gdje je tokom noći pod nejasnim okolnostima prepravljena volja birača, i to tako što su uglavnom, kako tvrde iz opozicije, fabrikovani konačni zapisnici, koji se dopremaju u CIK, prenosi Blic.

Kako se navodi, mnogo je primjera gdje se ne slažu podaci sa konačno prikazanim rezultatima. Jedan takav slučaj zabilježen je u jednom selu u opštini Čelinac, gdje živi familija Jelene Trivić, kandidata PDP. Na tom biračkom mjestu Jelena nije dobila nijedan glas, a ljudi, najbliža rodbina, tvrde da su glasali baš za nju!?

Da se to tako radi dokazano je i u prethodnim izbornim ciklusima zbog čega je nekoliko stotina članova biračkih odbora procesuirano, dok je juče u Novom Gradu zbog izbornih nepravilnosti uhapšeno pet članova jednog biračkog odbora, prenosi portal televizije BN.

– Izborne manipulacije i krađe glasova posebno su izražene u većim centrima, a najrazrađeniji taj sistem je u Doboju i Zvorniku, gdje je i ustanovljeno da se tokom noći mijenjaju i štimaju zapisnici s biračkih mjesta zavisno gdje treba da se dopišu glasovi – ocjenjuje BN.

Tako je bilo i ovoga puta, jer sa tih biračkih mjesta nije bilo moguće dobiti zapisnike o rezultatima glasanja i s pravom se sumnja da oni ne odgovaraju glasačkim listićima koji se nalaze u vrećama i ne broje se više nigdje.

Ne postoji video nadzor, a nije dozvoljeno ni ručno brojanje da se provjeri da li je sve u skladu s onim šta piše u konačnim zapisnicima gradskih i opštinskih izbornih komisija.

Primjedbe na regularnost izbornog procesa

Samo uskraćivanje prava na zapisnik baca sumnju na regularnost izbornog procesa.

Takođe i ovog puta je konstatovano da je više stotina hiljada nevažećih listića na različitim nivoima glasanja u BiH, što takođe baca sjenu na regularnost izbornog procesa i povećava sumnju da u prikazanim rezultatima nije izražena volja birača.

Zahtjev za ponovno brojanje glasova, na čemu će ovog puta insistirati opozicija u Republici Srpskoj, ispravan je put, jer bi se tako konačno ustanovilo da li rezultati glasanja odgovaraju i broju glasačkih listića u vrećama.

– Time bi se uklonile sve sumnje u izbornu krađu glasova, koja se u Republici Srpskoj odvija pod okriljem vladajuće stranke SNSD Milorada Dodika, i to u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa. Mnogo je nelogičnosti i sve ukazuje da je izborni sistem u BiH kriminalan i da ga pod hitno treba mijenjati – navodi se u tekstu BN.

srpskainfo.com

Komentar