Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

IZBORNE REFORME Palmer insistira da BiH mora promijeniti Izborni zakon

SAD se i dalje zalažu za brisanje etničkog predznaka članova Predsjedništva BiH, izjavio je specijalni izaslanik Stejt departmenta za izbornu reformu u BiH Metju Palmer i ocijenio da u izbornoj reformi treba identifikovati ono što je ostvarivo.

Palmer je obraćajući se novinarima insistirao na tome da BiH mora da promijeni Izborni zakon kako bi sprovela presudu Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) i napredovala na evropskom putu, prenosi Klix.

– To je komplikovano, ali moguće je ostvariti održivi izborni model koji je u skladu i s presudom ESLJP-a i s mantrom o jednoj državi, dva entiteta, tri konstitutivna naroda plus ostali. To ostaje nepromijenjeno – rekao je Palmer, koji sutra ide u Sarajevo zbog nove runde razgovora o izbornoj reformi s čelnicima stranaka.

On je dodao da treba da se sprovede ono što je moguće u ovom trenutku.

– U izbornoj reformi moramo da identifikujemo ono što je ostvarivo i fokusiramo se na to. Mislim da se mogu riješiti oba problema. Ali ako se to pokaže teško, ja sam za to da prioritet bude izborni model za tri člana predsjedništva – rekao je Palmer.

Istakao je da će SAD “jako gurati taj plan”, ali da se neće služiti politikom ”štapa i mrkve”.

– Nisu potrebne prijetnje SAD i EU, jer je već previše loših ishoda ako se podijele prodube i BiH ne bude napredovala na evropskom putu – upozorio je Palmer.