Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Izetbegović i Dodik podržali Erdogana na izborima

Nakon lidera SDA Bakira Izetbegovića i Dodik podržao Redžepa Tajipa Erdogana u ponovnoj trci za predsjednika Turske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dao je punu podršku aktuelnom predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu na predstojećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima u toj zemlji, istakavši njegovu ulogu i angažovanost na očuvanju mira i bezbjednosti u regionu.

– Predsjednik Erdogan je čovjek mira i razgovora, koji je čvrsto opredijeljen za stabilizaciju prilika u regionu i svijetu. Takođe, on je jedan od lidera s kojim dijelimo važne stavove, a posebno cijenimo njegov stav o poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH – rekao je Dodik Srni.

On je ukazao i na Erdoganov prijateljski odnos prema Republici Srpskoj i BiH, bez stavljanja na bilo čiju stranu, kao i njegovu podršku dijalogu domaćih političara, a ne nametanju rješenja i miješanja u unutrašnje stvari.

– Stoga pozivam državljane Turske koji su porijeklom sa naših prostora da svoj glas na izborima 14. maja daju predsjedniku Erdoganu, koji je u proteklom periodu potvrdio svoje liderstvo brigom za svoju zemlju. Zahvaljujući njegovoj upornosti, patriotizmu i odlučnosti, Turska je danas napredna i moderna zemlja – ocijenio je Dodik, izrazivši uvjerenje da su državljani Turske svjesni da im sadašnji predsjednik može obezbijediti dugoročnu stabilnost i prosperitet.

Prije Dodika podršku Erdoganu da je i predsjendik SDA Bakir Izetbegović koji je pozvao Bošnjake u Turskoj da na predstojećim predsjedničkim izborima podrže Redžepa Tajipa Erdogana.

“Cijenjeni građani Turske bošnjačkog porijekla, svi smo svjesni istorijskog trenutka koje predstavljaju predstojeći izbori za predsjednika Republike Turske. Vjerujem da je ogromna većina vas svjesna i epohalne uloge koju predsjednik Redžep Tajip Erdogan ima u preporodu i uzdizanju Republike Turske u svakom pogledu”, rekao je Izetbegović.

On je kazao da pomoć i podrška koju Erdogan i Republika Turska pružaju Bosni i Hercegovini i Bošnjacima je od vitalnog značaja.

“Mnogo bi prostora uzelo da nabrajam sve projekte u BiH koje je Turska podržala”, rekao je Izetbegović i dodao da Erdogan ispunjava “amanet Alije Izetbegovića”, koji mu je “ostavio BiH”.

Predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj bit će održani 14. maja. Na listi predsjedničkih kandidata, pored Erdogana, nalaze se i Kemal Kilicdaroglu, koga je predložila šestostranačka opoziciona alijansa, Muharem Indže iz Domovinske partije i Sinan Ogan iz Alijanse ATA.

Drugi krug izbora biće održan 28. maja ukoliko nijedan kandidat ne dobije 50 posto glasova.

Komentar