Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Izetbegović o Dodikovim najavama: Sve će se svesti na to da se tresla gora, a rodio miš

Komentarišući najavu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će Republika Srpska preuzeti pojedine državne nadležnosti, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je izjavio da će se desiti “tresla se gora, rodio se miš”.To je naveo u Sarajevu tokom obilježavanja 18. godišnjice smrti oca i prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Poručio je da je jučer imao, kako je rekao, ozbiljan sastanak sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem. Istakao je da su se usaglasili da će učiniti sve da se sačuva mir i stabilnost.

“Da ne odemo u neke loše scenarije koje nam neki pokušavaju napraviti u Bosni i Hercegovini”, dodaje.

Na pitanje da li Čović igra dvostruku igru sa Dodikom, odgovorio je da, kako je kazao, hrvatskom faktoru nekad dobro dođe pritisak da se ubrzaju rješenja za Izborni zakon. Ali, ne očekuje da predsjednik HDZ-a “uđe u neke loše scenarije”.

“Mislim da Čoviću i ozbiljnim hrvatskim političarima ne pada na pamet da uđu u neke loše scenarije. To sam jučer jasno i nedvosmisleno čuo od Čovića”, kazao je Izetbegović.

Govoreći o Dodikovoj najavi da će Republika Srpska formirati svoju vojsku, ocijenio je da bi, kako je naveo, ulazak u kasarne bio udar na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine. Smatra da bi Dodik zbog toga snosio odgovornost.

U osvrtu na Dodikovo obećanje da će Republika Srpska preuzeti pojedine državne nadležnosti, poručio je da se neće desiti podjela Bosne i Hercegovine. Kako je kazao, ne može predvidjeti iracionalna ponašanja.

Očekuje da će među političarima u Republici Srpskoj biti sve više onih koji neće podržati Dodikove zahtjeve.

“Sve će se svesti na to da se tresla gora, a rodio miš”, ocijenio je.

Izetbegović je istakao da se danas “spontano okupio veliki broj ljudi” da bi obilježio 18. godišnjicu smrti njegovog oca. Mišljenja je da je to samo po sebi poruka te da se trudi imati njegovu mudrost.