Grad Trebinje
Republika Srpska

Izetbegović: Radojičić mi je simpatičan ali ministar mora biti vanstranačka ličnost

SDA neće podržati izbor Igora Radojičića za ministra za ljudska prava i izbjeglice, izjavio je predsjednik ove partije Bakir Izetbegović i dodao da bivši gradonačelnik Banjaluke ne može u Savjet ministara BiH jer je SNSD-ovac.

Potpisali smo da će ministar za ljudska prava i izbjeglice biti zajednički kandidat, nestranačka ličnost, iz reda ostalih. Meni je lično gospodin Radojičić simpatičan kadar SNSD, ali ga ne možemo podržati samo zbog ovog dogovora, jer je on eksponirani SNSD-ovac, a ne vanstranačka ličnost – rekao je Izetbegović za Federalnu televiziju.

Lider SDA je, međutim, podsjetio i na slučaj Bratić, te time nagovijestio da se u ovoj kadrovskoj ukrštenici možda ne radi samo o tome što je Igor Radojičić kadar SNSD.

– Podržaćermo kandidata koji ispunjava dogovorene uslove. U isto vrijeme u RS će morati da vrate Senada Bratića na poziciju u Narodnoj skupštini – rekao je Izetbegović.

Na pitanje novinarke, da li to znači da će SDA podržati izbor Radojičića, ukoliko Senad Bratić bude vraćen na poziciju potpresjednika Narodne skupštine Republike Srpske, Izetbegović je odgovorio “ne”.

– Ne, oni će morati da ispune oba uslova: i da vrate gospodina Bratića na poziciju potpredsjednika Narodne skupštine RS i da ponude kandidata za ministra za ljudska prava, koji je nestranačka ličnost iz reda ostalih – rekao je Izetbegović.

Kako će se ova kadrovska slagalica završiti za sada se može samo nagađati. Tek, pokazalo se da je fotelja ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH već skoro dvije godine predmet žestokih političkih nadgornjavanja.

Podsjećamo, prvo su dvije struje u DNS-u ponudile dva svoja kandidata, potom je na tu funkciju zasjeo Miloš Lučić, koji je izazvao burne komentare u javnosti, zbog svog ekspresnog školovanja i narodnog riječnika. Lučić se nije dugo zadržao u ministarskom kabinetu, jer je DNS prešao u opoziciju, a SNSD se potrudio da smjeni ministra, koji je njihov kadar.

srpskainfo.com