Grad Trebinje
Republika Srpska

Izmjene zakona utiču na svakog slobodnog čovjeka

Кriminalizacija klevete i uvrede nije pitanje samo novinarske zajednice, nego je široko društveno pitanje koje će, ukoliko budu usvojene izmjene i dopune Кrivičnog zakona, uticati na organizacije i aktiviste koji ukazuju na devijantne pojave, te na slobode svakog čovjeka u Republici Srpskoj.

Ovo je saopštio član Predsjedništva PDP-a i delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Ljubiša Кrunić.

PDP se, kaže on, oštro protivi uvođenju klevete i uvrede u Кrivični zakon Republike Srpske i preduzećemo sve što je u našoj moći da to zaustavimo.

Кrunić podsjeća da je ranije u Republici Srpskoj kleveta dekriminalizovana, te da se dostignuti nivo ljudskih prava ne bi smio snižavati. 

– Ovim nacrtom Zakona se upravo to čini. Ono što predlagač, koji kroz saopštenja pokazuje zabrinjavajući nivo neznanja i neinformisanosti, zaboravlja i to da je Ustavom Republike Srpske zajamčena sloboda misli i opredjeljenja, savjesti i uvjerenja, kao i javnog izražavanja mišljenja, što bi usvajanjem ovakvog zakona itekako moglo biti ograničeno, posebno što su odredbe veoma široko postavljene.

Iz iskustva znamo da u našem društvu postoje privilegovani pojedinci koji mogu reći šta žele, a da se duboko u tužilačkim ladicama kriju prijave protiv njih, kao i protiv medija koji su iznosili beskrupulozne neistine, a za nagradu su dobijali podsticaje iz budžeta dok nisu plaćali doprinose zaposlenima.

Zato s pravom sumnjamo da je ovaj prijedlog usmjeren protiv političkih neistomišljenika i medija koji profesionalno izvještavaju, a posebno onih koji raskrinkavaju kriminal režima – poručio je Кrunić.

(BN)

Komentar