Grad Trebinje
Republika Srpska

„Ja ne pobjeđujem zbog Vučića“ Dodik tvrdi da ima korektne odnose sa predsjednikom Srbije

Ja imam formalne, službene i zvanične sastanke sa predsjednikom Vučićem, oni su uvijek objavljeni u medijima. Imamo i druge kontakte, naša komunikacija je skoro dnevna i o tome ne bih razgovarao.

To je u Beogradu izjavio Milorad Dodik, kandidat za predsjednika RS, odgovarajući na pitanje da li će se sastati sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

– Naši personalni odnosi su dobri i postoje neki koji pokušavaju da naprave razdor. Razgovarali smo o pokušajima nekih medija, pa i vašeg, koji stvarate atmosferu da je Vučić trebalo da se odrekne mene i Republike Srpske. Ja ne pobjeđujem zbog Vučića, ili Putina nego zato što imam glasove. Vučić ne pobjeđuje u Srbiji zato što je to stvar Dodika, Putina ili nekog sa strane, nego zato što ima podršku naroda – rekao je Dodik u odgovoru na pitanje novinara Radija Slobodna Evropa.

Upitan zašto je odlučio da konferenciju za novinare održi u Beogradu, Dodik je rekao: “Zato što vaš medij kalkuliše i izvrće činjenice”.

– I zbog toga sam ovdje – kaže aktuelni srpski član Predsjedništva BiH.

Potom su uslijedila pitanja TV Nova S o tome da li je imao podršku SNS i Alekasandra Vučića, o zastavi SNS za protestu opozicije u Banjaluci, ali i o tvitovima Gorice Dodik o navodnom miješanju pojedinaca iz SNS u izbore u Srpskoj.

– Šta vi smatrate podrškom? Vjerovatno da Vučić trči svaki dan i da vam govori podržavam ili ne podržavam Dodika. Meni nije bila potrebna podrška, narod se opredijelio. Vučić je zauzeo neutralan stav, eto to vam  je odgovor. Ja ću samo reći, moja saradnja i odnosi sa Vučićem su veoma dobri. Sa stanovišta onog što sam radio kao član Predsjedništva BiH radili smo u saglasnosti oko mnoga toga. Bilo je i nerazumijevanja, ali to nismo isticali. Kao što je Šmit. Vučić može da razgovara sa Šmitom, ali on nije legitiman. Svaka sugestija Vučića da prihvatimo Šmita, sa naše strane nikada neće biti prihvaćena. On to nikada nije ni tražio. Naši odnosi su veoma pricipijelni i veoma fer – rekao je Dodik.

Optužio je BNTV da pokušava da unese razdor u odnose RS i Srbije, odnosno njega i Vučića.

– Moja porodica nema nikakav sukob sa Srbijom ni Vučićem. Oni veoma cijene ono što on čini sa stabilizaciju Srbije i za odnose prema Srpskoj. Tačno je da je moja ćerka aktivna na Tviteru i da su neki ljudi iz Srbije dolazili u RS, jer su rodom iz Srpske, kao što su Vlado Mandić ili Adam Šukalo. Oni se ponekad tamo pojave. Pošto su oni dio SNS, neko shvati da je to zvanična politika SNS. To nije zvanična politika SNS, nama to nije niko nikada rekao. To je nestalo, ne postoji, ili je bilo dio nerazumijevanja i jednih i drugih – dodao je Dodik.

Komentarišući proteste opozicije u RS, koja tvrdi da je pokradena na izborima, Dodik je poručio da im on nije problem.

– Njihov problem je CIK. Neka se tamo obraćaju. Tamo su njihovi ljudi, direktno politički motivisani ljudi. Oni pokušavaju da naprave neku atmosferu, da pridobiju narod. To može da bude legitiman politički cilj, niko nije zabranio njihova okupljanja. Mi ćemo ostati dosljedni, govorićemo na bazi činjenica. Milorad Dodik je dobio izbore – zaključio je Dodik.

srpskainfo.com

Komentar