Grad Trebinje
Video Umjetnost i kultura

“Ja sam Hercegovac stotinu odsto, u mom porijeklu nema mrlje” Godišnjica smrti legendarnog Nebojše Glogovca /VIDEO/

Na današnji dan 9. februara 2018. godine prerano nas je napustio jedan od najvećih glumaca sa ovih prostora – Nebojša Glogovac.

Legenda domaćeg glumišta preminuo je poslije borbe sa opakom bolešću u 48. godini.

Nebojša Glogovac rođen je 1969. godine u Trebinju. Kada je imao 7 godina preselio se sa porodicom u Pančevo.

Prvu zapaženu ulogu ostvario je u seriji “Bolji život”, u kojoj je igrao školskog druga Slobodana Bobe Popadića. Nakon završene srednje škole upisuje studije psihologije na Filozofskom fakultetu, a poslije dve godine se predomišlja i upisuje Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Sa njim su studirali između ostalih Nataša Ninković i Vojin Ćetković.

Mnogo je uloga po kojima ćemo vječno pamtiti Nebojšu Glogovca – filmskih, ali i onih pozorišnih. A kada se pomenu ove druge, skoro svi se odmah sete maestralnog izođenja Šekspirogov “Hamleta” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Glogi je ostavio trajni pečat u pozorišnoj i filmskoj sceni ovih prostora.

U režiji Aleksandra Popovskog, premijerno je izvedena 17. septembra 2016. godine, a Nebojša Glogovac briljirao je u naslovnoj ulozi na sceni… ali i van nje.

– Svaki čovjek koji se usudi da misli ima Hamleta u sebi – govorio je novinarima uoči premijere.

Duboko zainteresovan za stanje u kome se nalazi srpsko društvo i, u prvom redu, kultura, Glogovac je često promišljao o svijetu oko sebe. Iz jednog od posljednjih intervjua danas se pamti njegov odgovor na pitanje upravo o Hamletu i njegovoj vječitoj dilemi – biti ili ne biti, piše Direktno.rs.

“Ja sam Hercegovac stotinu odsto, majka je iz Nevesinja od Samardžija, baba od Vasiljevića, Glogovci iz Dramiševa kod Nevesinja. Rodio sam se u Trebinju, živeo tamo šest godina i u mom poreklu nema mrlje. Zato ako nemaš to u sebi nemaš gde ni da se vraćaš. Što smo stariji, prosto imamo više mogućnosti za to. Od 20-te do 40-te ustanovljavaš se kao čovek. To je period sticanja, formiranja porodice, stvaranja poroda. Nakon toga se javlja potreba za izvorom i kad god mogu sa radošću idem u Hercegovinu”.

Tako je govorio Nebojša Glogovac o svojoj Hercegovini, Nevesinju i rodnom Trebinju. Sa ponosom je uvijek isticao da je Hercegovac.

Komentar