Grad Trebinje
Republika Srpska

“Ja sam samo hipotetički odgovarao” Dodik poručio da čvrsto stoji na poziciji da je 9. januar Dan Republike Srpske

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da apsolutno stoji na poziciji da je 9. januar Dan Republike Srpske.

Mislim da je bilo u redu da se čuje tonska izjava koju sam dao na tu temu, a ne da se zaključuje i pravi određena reklama – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je govorio veoma hipotetički na upit, odnosno na saznanje da postoje neke inicijative da se Dan Republike Srpske obilježava 15. februara, kad i Srbija slavi svoj Dan državnosti.

– Ja sam samo hipotetički odgovarao – istakao je Dodik.

On je poručio da je potrebno razgovarati o svim inicijativama u okviru Republike Srpske i partnera.

– Mislim da bi to bilo fer, a oni koji su to pokušali da zloupotrijebe, čuli su već naše odgovore o tome – rekao je Dodik.

“Haški tribunal nije mjesto pravde”

Srpski član i predsjedavajući Predsjedištva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Haški tribunal nije mjesto pravde, da do sada nije bio ravnopravan i nije uspio da pomiri narode u BiH.

– Donosio je različite presude i različite ocjene – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je ocijenio da će, nažalost, praksa koja do sada važi zateći i generala Ratka Mladića.

– Generala Mladića doživljavam kao vojnika, ne doživljavam ga kao ratnog zločinca kako to drugi žele da predstave – istakao je Dodik.

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu sutra će izreći drugostepenu presudu generalu Ratku Mladiću, optuženom za ratne zločine u BiH od 1991. do 1995. godine.

SRNA