Grad Trebinje
Republika Srpska

„JAČI SMO OD SDS“ Vukanović najavio mogućnost da ima svog kandidata za gradonačelnika Banjaluke, Miličević otopljava stavove prema Trivićevoj

Narodni poslanik i lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović najavio je mogućnost da i njegov politički pokret ima kandidata za gradonačelnika Banjaluke.

Nedvosmisleno poručuje da neće podržati Draška Stanivukovića.

Predstavnici PDP i SDS razgovarali su juče u Banjaluci nastupu na ovogodišnjim lokalnim izborima, na kojima, po svemu sudeći, opozicija neće imati zajedničkog kandidata.

Predsjednik SDS Milan Miličević najavio je mogućnost da ova stranka izađe sa svojim kandidatom za gradonačelnika Banjaluke. S druge strane, iako nije zvanično odlučeno u PDP, aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković već je u nekoliko navrata najavio da će pokušati osvojiti drugi mandat na predstojećim lokalnim izborima, a svoju kandidaturu najavila je i Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

Analizirajući opisane najave, Nebojša Vukanović za Mondo najavljuje da će Lista za pravdu i red možda predložiti svog kandidata za gradonačelnika Banjaluke i da taj pokret ima dovoljno političke snage za to.

-Mi smo bili jači od SDS još dok je Milan Radović bio u toj stranci. Čak je i Radović, koji je osvojio mandat, otišao iz SDS. Naš uticaj i ugled u Banjaluci je veliki. Imali smo skoro osam odsto podrške na prvim izborima i ne isključuje se mogućnost da mi nađemo kandidata koji ne bi bio samo kandidat Liste za pravdu i red nego ličnost koja bi mogla da dobije širu podršku i pomrsi konce ovim tajkunima i SNSD. Nema razlike između ovih zgradoljubaca koji su bili prije i Draška Stanivukovića i njegove saradnje sa Kajom, Vedranom Jarićem i krupnim kapitalom – rekao je Vukanović.

Nebojša Vukanović Draško STanivuković i Jelena Trivić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Vukanović podsjeća da je na sastanku sa PDP-om jasno poručio da neće pružiti podršku Drašku Stanivukoviću.

-Jasno smo podvukli da Draško Stanivuković ne može imati našu podršku i da treba da se pronađe drugo rješenje ukoliko žele da Banjaluka ostane opoziciona. Draško Stanivuković nije opozicionar već privjesak vlasti – naveo je on.

Vukanović je rekao da će se odazvati sastanku koji je najavio i predsjednik Srpske demokratske stranke Milan Miličević gdje će iznijeti svoje zamjerke na račun SDS.

about:blank

Čuo sam se danas sa Miličevićem, pozvao nas je i imaćemo razgovor sa SDS za nekih 10-ak dana. Imamo neke urgentne tačke, a tiču se Sokoca i Ugljevika i Vasilija Perića (načelnik opštine Ugljevik), jer ih zbog tamošnje fuzije čelnika SDS sa SNSD ne možemo prodržati. Tu su naši stavovi kristalno jasni – kaže Vukanović.

Na pitanje da li će opozicija biti razjedinjena na predstojećim izborima, Vukanović je izrazio nadu da će odgovarajuće rješenje ipak biti pronađeno, a u Banjaluci to rješenje, po Vukanoviću, znači “uklanjanje” Stanivukovića.

-Opozicija može biti razjedinjena. Nećemo biti sluge mafije. Stanivuković je sluga mafije i on ne može imati podršku. Mi se nadamo da će biti dovoljno zdravog razuma, prije svega u PDP, da uklone Stanivukovića sa izbora ili da ga izbace iz partije. On je napravio štetu cijeloj opoziciji, ne samo PDP i ako on bude kandidat, to će biti veoma loše. Mi se ne možemo baviti stvarima u drugoj stranci ali ne možemo podržavati lažne opozicionare kao što smo imali situaciju kod Miće Mićića, Obrena Petrovića i Borisa Jerinića. Nema razlike između njih i Stanivukovića. Možda je on čak i na neki način jasniji u tim svojim simbiozama sa Dodikom – optužuje Vukanović.

„Treći po snazi u Banjaluci“

Za svoj politički pokret narodni poslanik iz Trebinja tvrdi da je treći po snazi u Banjaluci te da je na njima velika odgovornost da pokušaju naći najbolje rješenje “kako bi Banjaluka ostala opoziciona”.

Lider Liste za pravdu i red nije bio konkretan po pitanju podrške Jeleni Trivić i njenoj kandidaturi na predstojećim izborima.

-Ima još pola godine (za objavljivanje kandidatura) pa ćemo vidjeti – zaključio je Vukanović.

Susret Trivićeve i Miličevića

Isti dan kada su sastančile delegacije SDS i PDP, predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić objavila je da je razgovarala sa predsjednikom SDS Milanom Miličevićem.

-Prijatan razgovor sa dr Milanom Miličevićem i dogovor oko sastanka koji će biti održan uskoro između delegacija Srpske demokratske stranke i Narodnog fronta – objavila je Trivićena na Fejsbuku.

Susret prestavlja očigledno otopljavanje odnosa zmeđu Trivićeve i Miličevića, koji su zategnuti nakon što je nekadašnji poslanik SDS Aleksandar Trninić u maju 2023. prešao u NF.

Podsjećamo, prije nego što je Trninić stigao da napusti i redove NF, Miličević je otvorenije nego ikada kritikovao Trivićevu.

-Dan prije održavanja Skupštine Narodnog fronta objaviti prelijetanje narodnog poslanika SDS u NF je jasna poruka Jelene Trivić Srpskoj demokratskoj stranci… Na neke ranije prelaske iz SDS sam ostao suzdržan i strpljiv ali je sada crvena linija pređena. SDS i ja lično smo pružili Jeleni Trivić, kao zajedničkom opozicionom kandidatu za predsjednika Republike Srpske, jasnu, iskrenu i maksimalnu podršku širom RS. Njenu kampanju je iznijela SDS uz podršku PDP i Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića, ali svi znaju da te kampanje bez SDS ne bi moglo uopšte biti – saopštio je Miličević 22. Maja 2023.

srpskainfo.com

Komentar