Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Jedan od uslova EU: Završiti istrage vezane za “Sky” aplikaciju

– Od tužilaca se očekuje da pokažu čvrstu odlučnost u određivanju prioriteta i da efikasno finalizuju istrage o slučajevima korupcije srednjeg i visokog nivoa koji proizilaze iz komunikacije putem Sky aplikacije. Moraju se obezbijediti efikasne sudske mjere u tim slučajevima – navodi se u izvještaju.

Evropska komisija je prije dva dana objavila detaljan izvještaj o napretku BiH na putu ka EU. Izvještaj je sveobuhvatan i detaljan dokument koji daje uravnoteženu i objektivnu ocjenu protekle godine. 

Iako je ostvaren je određeni napredak, Evropska komisija se osvrnula i na afere vezane za Sky aplikaciju. 

– Od tužilaca se očekuje da pokažu čvrstu odlučnost u određivanju prioriteta i da efikasno finalizuju istrage o slučajevima korupcije srednjeg i visokog nivoa koji proizilaze iz komunikacije putem Sky aplikacije. Moraju se obezbijediti efikasne sudske mjere u tim slučajevima – navodi se u izvještaju

Podsjećamo, Sky aplikacija u promet puštena negdje prije pet godina. Prije nekoliko mjeseci zapadne obavještajne službe uspjele su dešifrirati kod.

Od tada do danas, u BiH ali i regionu uhapšene su brojne osobe koje su koristile ovu aplikaciju a dovode se u vezu sa izvršenjem teških krivičnih djela. 

(Avaz)

Komentar