Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Jedni prebrojavaju, drugi opkoljavaju, a građani ODSELJAVAJU: Dizanje tenzija i dalje dio političkog folklora

Od prebrojavanja Bošnjaka, preko pravljenja haubica i pušaka za „ne daj Bože“, pa do prijetnji ratom ili opkoljavanja kasarni i izbacivanja vojnika iz njih – poruke su koje su u javnost u proteklom periodu slali najviši politički funkcioneri u BiH, svjesno ili nesvjesno, sijući na taj način strah među građanima i dižući tenzije do maksimuma.

Uvremenu duboke političke, ali i ekonomske krize, umjesto da sjednu za sto i ponude građanima rješenje kako izaći iz dubioze u kojoj se država našla, političari skoro pa svakodnevno prijete novim sukobima. Skoro da ne prođe ni mjesec a da neko od političara ne reaguju na izjave onih drugih, koje se na kraju završe pozivom na rat.

Pozivi na rat

U dizanju tenzija najviše prednjači lider SDA, Bakir Izetbegović, koji je proteklih godina u više navrata davao zapaljive izjave koje su se mogle protumačiti kao pozivi na rat.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Tako je prije par dana na stranačkom okupljanju u Hadžićima govorio o “prebrojavanju” Bošnjaka, lovaca i dronova, što je izazvalo oštre reakcije političara, kao iz Srpske, tako i FBiH, ali i građana na društvenim mrežama.

I nije mu ovo prvi put. Izetbegović je i prije par godina izazvao slične reakcije kada je poručio da će BiH proizvoditi oružje i municiju „za ne daj Bože“.

Zaprijetio je Izetbegović ratom i Hrvatima u BiH, i to usred Zagreba, kada je izjavio da mostarski političari moraju odustati od trećeg entiteta.

– Bez konflikta i rata ne može doći do trećeg entiteta – poručio je tada Izetbegović gostujući na jednom hrvatskom mediju u Zagrebu.

Ali, nije Izetbegović jedini. Brojni su funkcioneri proteklih godina svojim izjavama podizali „temperaturu“ u BiH do maksimuma.

Zauzimanje kasarni

I lider SBB, Fahrudin Radončić, ranije je zaprijetio kako po „cijenu opšteg rata nema trećeg entiteta“, a i lider SNSD i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, našao se na spisku onih koji je svojom sličnom nesmotrenom izjavom podigao BiH i region na noge.

FOTO:

Dodik je, naime, krajem prošle godine, govoreći o povlačenju saglasnosti Srpske po pitanju reforme vojske, izjavio kako će na silu zauzeti kasarne u Srpskoj.

Dodik je tada rekao „da će preuzeti kasarne Oružanih snaga BiH na način kao što su to uradili Slovenci s kasarnama JNA 1992. godine“, što je izazvalo veliku buru u javnosti, a mnogi su tu njegovu izjavu shvatili kao poziv na rat.

Da li su ove i slične izjave političara njihov način da širenjem straha pridobiju birače na svoju stranu, predstavljajući se kao jedini čuvari nacionalnih interesa svog naroda, i koliko uopšte građani više „padaju“ na tu priču?

Manipulacija strahom

Sociolog Vladimir Vasić ističe da je to klasična populistička priča koju političari koriste u nedostatku argumenata kojim bi opravdali njihov nerad i nesposobnost.

– Oni se koriste ratnohuškačkom nacionalnom retorikom koja još uvek prolazi kod naroda iz razloga jer je lako manipulisati strahom, kada je u pitanju BiH. Svaka priča o ratu i svaka insinuacija na tu temu budi negativna sjećanja i strah kod građana – kaže Vasić za Srpskainfo.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

On ističe da Izetbegović vrlo vješto koristi tu retoriku i vrlo vješto manipuliše svojim narodom, ali da izostaje oštrija osuda njegovih izjava od strane međunarodne zajednice i lokalnih političara.

Vasić kaže kako se čini da se Izetbegoviću opraštaju takve izjave, te da mu niko ne postavlja pitanje za šta se prebrojava i za koga se priprema.

S druge strane, dodaje Vasić, ako dođe slična izjava od strane srpskih političara odmah se diže međunarodna zajednica i osuđuje takve izjave.

– Uočavamo duple aršine kada su u pitanju neke sporne izjave – ističe Vasić.

Islamska deklaracija

Dodaje da su sve takve izjave klasična manipulacija i pucanje u prazno. Svjestan je Izetbegović, kako kaže Vasić, da Bošnjaci nemaju tu mogućnost da izvrše neku vojnu intervenciju i da nemaju mogućnost da implementiraju ono što je zapisano u Islamskoj deklaraciji. Podsjeća da je riječ o djelu iz deklaracije u kojem se navodi da Bošnjaci, kada ih bude 51 odsto, mogu da zavladaju BiH.

– Sve što Izetbegović radi najviše liči na pokušaj implementacije Islamske deklaracije u sadašnjem društvu, ali to prosto ne može proći jer je BiH sačinjena od tri konstitutivna naroda. Priča o ratu ne može proći jer nema više potencijala među narodom da se ratuje – zaključuje Vasić.

On kaže da političari u BiH obično koriste ratnohuškačku retoriku jer nemaju odgovor na to kako poboljšati socio-ekonomsku sliku BiH.

Zapaljive i ratnohuškačke izjave, dodaje Vasić, samo mogu da utiču negativno na stanovništvo u smislu da još brže napuste ovu državu, posebno mladi ljudi. Pored toga, kako ističe, te izjave otežavaju i dolazak investitora u BiH.

– Ko će doći u državu u kojoj se konstantno priča o nekakvom ratu i sukobu – pita Vasić.

Ništa za pohvalu

Politička analitičarka Ivana Marić ističe da je očito da kod građana prolazi ratnohuškačka retorika ako se uzme u obzir da je političari često koriste.

FOTO: N1/SCREENSHOT
FOTO: N1/SCREENSHOT

Pored toga, kako dodaje, počela je i izborna kampanja, a političari u nedostatku vidljivih rezultata moraju podizati nacionalne tenzije.

– Na žalost, nemaju nikakve rezultate kojima bi se pohvalili narodu. Nismo se pomakli na evropskom putu već skoro deset godina. Građani odlaze iz BiH, a ekonomska situacija je sve lošija. Jedino čime se političari mogu pohvaliti jeste da su sami sebi drastično povećali plate. U nedostatku konkretnih rezultata prisiljeni su da se vrate već oprobanoj formuli, a to je podizanje nacionalnih tenzija i širenje mržnje među narodima – objašnjava Marićeva za Srpskainfo.

Ona dodaje da je stanje u BiH danas gore neko nakon rata, jer se međunacionalne granice mogu jasno videti, iako ih zvanično nema.

ZVECKANJE ORUŽJEM

Nekadašnji komandant takozvane Armije RBiH, a sada lider BPS, Sefer Halilović je više puta otvoreno prijetio ratom i Hrvatima i Srbima. Od njegovih su se izjava u septembru 2016. godine, kada je zaprijetio sukobom u kojem će Republika Srpska nestati ako referendum o Danu Republike bude proveden, ograđivale čak i neke bošnjačke boračke organizacije. Halilović je tada poručio da se Srpska u tom oružanom sukobu „može održati petnaestak dana“, te da “ima dovoljno ljudi spremnih da ratuju”.

I bivši komandant takozvane Armije RBiH, Atif Dudaković, imao je sličnu izjavu prije par godina kada je na jednoj tribini u Luksemburgu pozvao mlade Bošnjake da se naoružaju, „kupe vojnu uniformu, čizme, vreću za spavanje i ruksak“.

srpskainfo.com

Komentar