Grad Trebinje
Republika Srpska

Jedno pričaju, drugo rade: Srpska neće u NATO, ali mu je svakog dana sve bliža

Put BiH u NATO čvrsto je trasiran, bez obzira šta o tome govorili pojedini domaći političari zbog svojih dnevnopolitičkih interesa ili “viših” nacionalnih ciljeva.

Ovo za Srpskainfo tvrdi vojnopolitički analitičar Đuro Kozar, komentarišući posljednje poteze i odluke Savjeta ministara BiH, kao i izjave najviših zvaničnika Republike Srpske koji i dalje, bez obzira na postojeće odluke zajedničkih institucija BiH u kojima sjede i njihovi predstavnici, tvrde da BiH nikad neće biti dijelom NATO pakta.

Iako vlasti Srpske ne propuštaju nijednu priliku da istaknu kako BiH, navodno, bez njihovog znanja i odobrenja neće ući u vojni savez zapadnoevropskih država i SAD, posebno u svjetlu aktuelnih tragičnih događaja u Ukrajini, posljednje odluke Savjeta ministara BiH, u kojem sjede i srpski predstavnici, ukazuju na, najblaže rečeno, očiglednu neprincipijelnost u stavovima.

Nabavka američkih helikoptera

Dok čelnici Republike Srpske i dalje tvrde kako je BiH vojno neutralna, te da nema namjeru da se dalje približava NATO, Savjet ministara BiH, u kojem aktivno sudjeluju ministri upravo iz reda stranaka iz Republike Srpske koje su deklarativno protiv NATO, usvaja potpuno suprotne odluke.

Sjednica Savjeta ministara BiH
FOTO: SRNA

Tako je, na primjer, 11. maja ove godine na sjednici Savjeta ministara BiH jednoglasno prošao prijedlog odluke o ubrzanom sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora na prijedlog Ministarstva spoljnih poslova, a kojim se, između ostalog, kao “izuzetno važno” ističe to da se u narednom periodu “očekuje povećanje broja, posebno multilateralnih konvencija kojima se pristupa u procesu približavanja EU i jačanju saradnje s NATO”.

Istog dana, Savjet ministara BiH jednoglasno je podržao i projekat Ministarstva odbrane o nabavci novih američkih helikoptera za potrebe Oružanih snaga BiH, kao i finansiranju višegodišnjeg projekta školovanja oficira vojnoevidencijske specijalnosti vazduhoplovstvo. Školovanje bi se, naravno, održavalo u nekoj od zemalja članica NATO.

Referendum

Lider PDP i poslanik te stranke u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Branislav Borenović, nedavno je uputio žestoke javne kritike na račun vlasti u Srpskoj jer se, kako tvrdi, ponašaju potpuno suprotno zaključcima Narodne skupštine RS iz decembra 2021.

– Vladajući SNSD u Banjaluci populistički predlaže formiranje Vojske Republike Srpske, a u Sarajevu danas predlažu popunu i jačanje Oružanih snaga BiH – rekao je Borenović prije par dana, komentarišući Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji je 24. maja u proceduru uputio Savjet ministara BiH.

Vojnopolitički analitičar Đuro Kozar za Srpskainfo ističe da je svima, koji neutralno žele da posmatraju sadašnju situaciju oko puta BiH u NATO, jasno da je ova zemlja, prema njegovim riječima, svakog dana sve bliža članstvu u tom vojnom savezu.

– S druge strane, ne vjerujem da je u složenoj državi, kakva je BiH, moguće da punopravno članstvo u NATO dođe bez prethodno održanog referenduma na teritoriji cijele zemlje. Kako bilo, BiH je svakog dana sve bliže članstvu u NATO, što potvrđuju i zvanične odluke nadležnih institucija – kaže Kozar.

srpskainfo.com

Komentar