Grad Trebinje
Republika Srpska

Jelena Trivić o Danu Republike Srpske

Deveti januar 1992. godine smeta jer je nesporna istorijska činjenica da je Republika Srpska nastala prije početka građans

kog rata u BiH, a smeta jer onda pada teza o navodnoj genocidnoj tvorevini, poručila je Jelena Trivić, narodna poslanica PDP, povodom izjave Milorada Dodika da Dan RS, umjesto 9. januara, treba obilježavati 15. februara.

Dodik je izjavio da podržava ideju da se Dan RS ubuduće, umjesto 9. januara, koji je vjerski praznik, slavi istog dana kada i Republika Srpska obilježava svoj Dan državnosti.

Trivićeva je na to odgovorila da se “srećom, Dodik o tome ne odlučuje.”

Dodik je izjavio da podržava ideju da se Dan RS ubuduće, umjesto 9. januara, koji je vjerski praznik, slavi istog dana kada i Republika Srpska obilježava svoj Dan državnosti.

Trivićeva je na to odgovorila da se “srećom, Dodik o tome ne odlučuje.

– Republika je nastala u miru kao odraz težnje naroda da ostane i opstane na ovim prostorima. U ratu, koji znamo kako je počeo i ko ga je započeo, a nije srpski narod, je odbranjena i sačuvana, Dejtonom potvrđena kao entitet sa značajnim nivoom državnosti – objavila je Trivićeva na svom Fejsbuk profilu.

Ona je dodala da Srpskoj ne trebaju izjave o bilo kakvoj promjeni Dana Republike, da “ne smijemo dozvoliti da nam bilo ko nameće nekakvu krizu identiteta”.

– To što Dodik ima krizu identiteta, od Antinog reformiste, preko socijaldemokrate, do ultra-nacionaliste, sada lažnog patriote, ne smije biti povod za bilo kakvo prekrajanje istorije, jer zaboravljanje 9. januara 1992. godine bilo bi upravo to. Srećom, Dodik o tom ne odlučuje – poručila je Jelena Trivić.

Povezane vijesti

TRIVIĆEVA U TREBINJU Narod Republike Srpske zaslužuje da živi dostojanstveno (Foto)

admin

Jelena Trivić potvrdila: Formiraće svoju stranku a evo kako će se ona zvani i za šta će se zalagati (VIDEO)

admin

Istorija i praksa protiv Trivićeve: Nova partija, siguran put u POLITIČKU PROPAST

admin

Da li je na pomolu NOVA OPOZICIONA STRANKA: Trivićeva na izlaznim vratima PDP, ali nema namjeru da ode sama

admin

Jelena Trivić kod Nebojše Vukanovića

admin

Podrška Šaroviću i Jeleni Trivić od Vukanovića

admin