Grad Trebinje
Region

Joanikije: Đukanović nije odustao od namjere da ugrozi SPC

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije izjavio je da crnogorski predsjednik Milo Ðukanović nije odustao od namjere da ugrozi SPC, iako mu je propao plan da nametne “anticivilizacijski i diskriminatorni Zakon o slobodi vjeroispovijesti”.

Joanikije je u intervjuu za “Politiku” rekao da je lako zaključiti zašto je Ðukanović aktivirao “izanđale floskule” o velikoruskom imperijalizmu i velikosrpskom nacionalizmu, kada je spremao likvidaciju SPC u Crnoj Gori.

“Naša borba protiv diskriminatorskih i anticrkvenih postupaka bivšeg režima motivisala je veliki dio naroda da izađe na izbore i da glasa za one partije koje su željele smjenu vlasti. Narod je pobijedio, a mi sveštena lica smo toj pobjedi donekle doprinijeli”, rekao je Joanikije.

Upitan šta crkva sada očekuje, Joanikije kaže da očekuje da crnogorska vlada započne dijalog sa SPC oko ugovora kojim bi na valjan i dugoročan način dvije strane regulisale svoje odnose i da je ubijeđen da će taj dijalog početi uskoro, u atmosferi međusobnog uvažavanja i povjerenja.

Povezane vijesti

Ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije

admin

U Cetinjskom manastiru počelo ustoličenje mitropolita Joanikija (Video)

admin

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije stigli u Cetinje (Video)

admin

OMILJENOM pesmom blaženopolivšeg mitropolita Amfilohija “Ječam žela” sveštenici čekaju mitropolita Joanikija (VIDEO)

admin

Mitropolit Joanikijе kraj ćivota Svеtog Pеtra Cеtinjskog: Bogom zaklinjеm svе, da sе očuva mir i bratska sloga u Crnoj Gori

admin

Mitropolit Joanikije: Snimaju cijelo vrijeme kako jedemo, pijemo, šta pričamo, kako se šalimo- Nije lijepo ni pristojno

admin