Grad Trebinje
Republika Srpska

Jurišić: Tekst Krivičnog zakona u Republici Srpskoj je pravna nakaza, obmana je da štiti građane

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić komentirala je izmjene Krivičnog zakona u entitetu RS kojima se uvodi kriminalizacija klevete.

Ove izmjene će se naći na današnjem dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS).

Jurišić je rekla da se dugo u BiH nije toliko u javnosti govorilo o jednom zakonu kao to je to u slučaju kriminalizacije klevete.

“Zbog čega su građani ostali ravnodušni? Oni su uvjereni da treba sankcionirati govor mržnje. Kriminalizacijom klevete taj cilj se ne postiže već predanim radom tužilaštava i sudova, jer je govor mržnje krivično djelo u našim zakonima. Naravno, zakone treba modificirati i olakšati procesuiranje svih onih koji javno ili anonimno objave kako ‘nas nisu pobili dovoljno'”, istakla je Jurišić.

Zatim se osvrnula na Krivični zakon i kazala da je obmana da se njime štiti interes građana.

“Tekst koji će ove sedmice usvojiti poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske pravna je nakaza. Svi koji za ovakav zakon glasaju, bit će odgovorni za dovođenje građana u zabludu da će za klevetu dobiti satisfakciju na sudu. Naprotiv. Novčane kazne koje budu eventualno izricane i izvršene, ići će u budžet”, rekla je Jurišić.

Dodala je da građani neće dobiti ni novčanu satisfakciju za duševnu bol, ni izvinjenje, ni objavu presude.

“Zato je obmana da se ovim zakonom štiti interes građana. Sutra diskutuje, a u četvrtak većina u Narodnoj skupštini RS-a gasi slobodu, a građani postaju potencijalni kriminalci za sve što iznesu iz ličnog i porodičnog života ‘nekog lica'”, zaključuje Jurišić.

Komentar