Grad Trebinje
Zanimljivosti

“Jutros je operisana” Mala lavica Kikica i dalje u teškom stanju

Kikica, mala lavica, koja je pronađena u na Čantavirskom putu u Subotici u četvrtak i odmah primljena u Zoološki vrt na Paliću u lošem je stanju, dehidrirana, slaba, mršava i već četvrti dan je kritično.

Prema riječima Sonje Mandić, direktorke Zoološkog vrta na Paliću, odmah po prijemu vidjeli su se sledeći problemi: loša krvna slika, upale u organizmu, anemija, bila je puna parazita, ispod repa je imala ranu koja je već inficirana, i očigledno je bila u bolovima.

Odmah je pregledana, urađen je ultrazvuk, laboratorijski pregledi krvi i uree, testovi i primila je veterinarsku terapiju, infuziju, vitamine, različite vrste injekcija za jačanje, protiv bolova i protiv upala.- Po reakciji na meso, djeluje da nikada ranije nije dobijala meso kao hranu. Poslije date terapije, počela je sama da jede, ali djeluje da crijeva i želudac nisu u stanju da vare, da prerade hranu i nema stolicu. U ovoj generalno lošoj situaciji može da se desi da i drugi organi otkažu – bubrezi, jetra… – kaže za Blic Sonja Mandić.

Jutros operisana

Pored svih ovih navedenih problema, kao je dodala, rendgenski snimci su pokazali da lavica ima i slomljenu butnu kost na lijevoj nozi, a na desnoj nozi djelimični prelom, pa je uprkos opasnosti od uvođenja u anesteziju, jutros operisana.

– Zbog povreda kostiju, ona će i nakon operacije morati da se drži u što manjem prostoru da bi mirovala i da bi kosti mogle da joj zarastu. Zbog opšte slabosti organizma ne možemo je stalno držati pod blagom sedacijom, već je potrebno fizički joj ograničiti kretanje – kaže Sonja Mandić.Iz Zoološkog vrta upućuju zahvalnost svim ljudima i organizacijama za zaštitu životinja koji im se javljaju, pitaju, nude pomoć i podršku.

– Molimo za razumijevanje pošto ne možemo svima pojedinačno da odgovorimo na poruke, ali ćemo sve nove informacije objaviti na zvaničnim profilima i sajtu ustanove. Najvažnije u ovom trenutku je da se lavica stabilizuje, oporavi, a nakon toga ćemo zajedno sa drugim državnim organima naći najbolje rješenje za nju – poručuje Mandić.

Komentar