Grad Trebinje
Izdvojeno Bosna i Hercegovina

“Kakav narod, takva vlast” Da li su građani BiH zaslužili ovakve lidere

Kakav narod – takva vlast, nerijetko možemo čuti. Još davno nešto slično reče uticajni filozof, Karl Marks ili, ako ćemo citirati, „svaki narod ima onakvu političku vlast kakvu zaslužuje“. A, ako odemo još dalje u prošlost, nailazimo na latinsku izreku “Qualis rex, talis grex”.

Drugačije “upakovane” riječi nose istu suštinu, a uzimajući situaciju u BiH, koja je blagonaklona onima na vrhu, ali ne i građanima, dolazimo do pitanja da li je zaista vlast u ovoj državi ogledalo naroda. Zaslužuju li građani sve poteškoće koje boje njihovu svakodnevicu?

Otuđeni od naroda

– Ako pogledamo Republiku Srpsku, stanje je malo drugačije nego što se opisuje u toj izreci, jer ljude na vlasti nisu doveli građani, nego su tu došli intervencijom međunarodne zajednice. Godinama kasnije, vlast u Srpskoj je kreirala građane onakve kakvi joj odgovaraju, a period od 17 godina bio je sasvim dovoljan da kreira pojedince koji su zapravo počeli usvajati isti obrazac ponašanja i poglede na državu kakvu oni imaju – prokomentarisao je za Srpskainfo politički analitičar Darko Kuzmanović.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Kaže da je važno pomenuti i to da političke tržište u Srpskoj „nema kvalitetne proizvode“, bilo da je riječ o vlasti ili opoziciji, pa su građani, samim tim, prinuđeni da biraju između onog što im je ponuđeno.

– Od takvih političara se prosto ne može očekivati bilo kakvo zalaganje za bolju budućnost ili bilo kakvi noviteti koji bi Srpsku gurnuli naprijed i donijeli joj potrebne prospekte – kategoričan je on.

Zaključio je da se vlast otuđila od naroda, te da su brojni pojedinci, koji su dobili glasove na listi jedne političke partije, promijenili politički dres i nakon toga prešli u drugi politički tabor, tako da su i sami građani, koji su glasali za određene političke programe, zapravo prevareni, jer to ne oslikava pravu sliku njihove volje.

Bez nadahnuća

Sociolog Vedran Francuz ističe da jedan dio političara, prije svega onih koji su skloni populizmu, često koriste floskulu da su tu zbog volje naroda. Nažalost, dodaje, demokratija u BiH je u krizi, kako zbog populističkog odnosa lidera vlasti prema institucijama i narodu, tako zbog toga što dobar dio građana i dalje ne kažnjava svoje političare za njihov nerad i njihov politički šou “koji budi šovinizam i ekstremizam kod nekih ljudi”.

– Takvi građani se boje promjene i dolaska novih, jer se vlada strahom kroz matricu da u Srpskoj poslije ove elite na vlasti nema Srpske, u Federaciji da će se Srpska otcijepiti ako oni ne vode Bošnjake ili da će Hrvati nestati ako njihova elita izgubi poluge vlasti – kaže on za Srpskainfo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodaje da narod ima mehanizme, ali da nedostaje nadahnuće u jednom dijelu opozicije, što je izrodilo apstinente.

– Najveći broj apstinenata se izrodio jer su svjedoci političkog flerta između vlasti i dijela opozicije, čemu svjedoče tzv. papci, ali i pojedinci koji još ne napuštaju rovove opozicije. Možemo slobodno reći da su kandže vlasti duboko ušle u određene pore opozicije. Opozicija mora doživjeti potpunu katarzu da animira apstinente i to je jedan od najvažnijih zadataka političara u opoziciji – poručio je Francuz.

Sanja Krasić/srpskainfo.com