Grad Trebinje
Svijet

KAKO DJELUJU AMERIČKE SANKCIJE Porošenku oduzeta sva imovina u Ukrajini

Jučerašnja odluka suda u Kijevu, kojom se oduzima sva imovina bivšem ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku, mogla bi naznačiti pravi modus i djelovanje američkih sankcija korumpiranim političarima. Osnovni sud u Kijevu jučer je zaplijenio cjelokupnu imovinu bivšem predsjedniku Ukrajine Petru Porošenku, a prilikom izricanja presude sudija je rekao da se to odnosi na stanove u Vinjici i Kijevu, imanje u Kozynu, zemljišne parcele te Porošenkove udjele u brojnim privatnim kompanijama.

Porošenko, koji se od prošle sedmice nalazi u bijegu, optužen je za državnu izdaju, pomaganje terorističkim organizacijama i finansiranje terorizma zbog navodnog organiziranja kupovine uglja iz područja Ukrajine pod kontrolom proruskih snaga u Donbasu. Njegove kriminalne radnje ovjekovječene su i u Panama papirima, a od 2020. godine nalazi se i na listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

Analitičari smatraju kako je jučerašnja odluka kulminacija američkih sankcija, koje prije svega žele natjerati pravosudne sisteme da procesuiraju sistemsku korupciju.