Grad Trebinje
Republika Srpska

Kandidatura ili odvlačenje glasova: O izbornim pobjednicima ODLUČUJU AUTSAJDERI

Ako je vjerovati istraživanjima javnog mnjenja u Republici Srpskoj i BiH, koja su prethodnih dana objavile pojedine domaće i regionalne agencije, izborna trka za članove Predsjedništva BiH iz reda sva tri konstitutivna naroda vodiće se “u dvoje”.

Što se tiče Republike Srpske, povjerenje birača na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH u najvećoj mjeri podijeljeno je između kandidata SNSD Željke Cvijanović i kandidata SDS Mirka Šarovića. U bošnjačkom biračkom tijelu vodiće se mrtva trka između Bakira Izetbegovića (SDA) i Denisa Bećirovića (SDP), dok se najveće šanse za pobjedu na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH daju Željku Komšiću (DF) i Borjani Krišto (HDZ BiH).

Istraživanje

Prema rezultatima istraživanja agencije Faktor Plus, koje je nedavno objavila Srpskainfo, na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH većina anketiranih (35,7 odsto) dala je prednost Željki Cvijanović, dok je za Mirka Šarovića opredijeljeno 29,8 odsto potencijalnih birača. Prema istom istraživanju, za Vojina Mijatovića, kandidata SDP BiH za funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH, glasalo bi 2,5 odsto.

Pojedini mediji iz FBiH prethodnih dana otvoreno su “sugerisali” Mijatoviću da bi, nakon što je postalo jasno da nema nikakve šanse za pobjedu, bilo najbolje da povuče kandidaturu i pozove svoje birače da glasaju za Mirka Šarovića.

Inače, u federalnoj javnosti već dugo se provlači teza da je Mijatović, zapravo, “Dodikov kandidat”, odnosno da je njegova kandidatura isključivo s ciljem “rasipanja” opozicionih glasova i olakšavanje pobjede Željke Cvijanović.

Iako smo mu, na njegov zahtjev, juče poslali pitanje da li postoje pritisci na SDP, ili njega lično, da odustane od kandidature u korist Mirka Šarovića, kao i njegov komentar na tvrdnje da je “Dodikov kandidat”, odgovor od Vojina Mijatovića nismo dobili.

Politički analitičar Ivana Marić za Srpskainfo kaže da ne treba biti pretjerano pametan da se zaključi kako su pojedine kandidature na izborima isključivo podnijete s ciljem smanjenja šanse opozicionim kandidatima za pobjedu.

– Na izborima za člana Predsjedništva BiH uvijek su bila dva, maksimalno tri kandidata koji imaju mogućnost da pobijede. Svi ostali tu su samo da odvlače glasove. Na bošnjačkoj sceni jasno je da ćemo imati borbu između Izetbegovića i Bećirovića, sa srpske strane Šarovića i Cvijanovićeve, te sa hrvatske između Komšića i Krišto – kaže Marićeva.

Ona ističe da je “od starta” bilo jasno da Vojin Mijatović nema nikakvu šansu za pobjedu te je on tu, kako tvrdi, jedino s ciljem da odvlači glasove opozicije.

– Ostaje otvorena sumnja da takvi kandidati na svim stranama to rade u dogovoru s vladajućim strankama. Kandidatura je previše skupa da bi to radili samo zbog nekog svog principa, ako već znaju da ne mogu pobijediti – smatra Marićeva.

“ZAŠTO DA NE POBIJEDIM”

Odgovarajući nedavno na novinarsko pitanje da li je “Dodikov kandidat”, Vojin Mijatović je poručio da je on kandidat “onog dijela građana koji vole svoju državu”.

– Naravno da nisam Dodikov kandidat. Ponedjeljkom sam Bakirov, utorkom Dodikov, srijedom BIA, četvrtkom američki. Hajde da se svi ti mediokriteti dogovore čiji sam. Šta ako pobijedim Željku Cvijanović i Mirka Šarovića? Zašto ne bih mogao – uzvratio je pitanjem Mijatović.

srpskainfo.com

Komentar