Grad Trebinje
Uncategorised

KANTON SARAJEVO: Zabrana kretanja od 21h, zabrana rada ugostiteljima

U Kantonu Sarajevo od petka, 19. marta, na snagu stupa novi termin zabrane kretanja, od 21 do 05.00 sati ujutro. Zabrana kretanja na snazi će biti narednih 15 dana.

Zaključak o zabrani kretanja u tom periodu donijela je Vlada KS na današnjoj sjednici zbog drastično pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo.

– Također na period od 15 dana, počevši od 20. marta ove godine u 05.00 sati, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo, uz dozvoljenu dostavu hrane i pića – navodi se.

Zaključkom o zabrani rada ugostiteljskih objekata obuhvaćene su djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane te djelatnosti pripreme i usluživanja pića.

– Premijer Edin Forto poručio je da će Vlada KS, odmah po usvajanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS (koji će se naći pred Skupštinom KS naredne sedmice) spremiti paket pomoći za poslovne subjekte kojima je zabranjen rad – navodi se.

Iz zabrane kretanja u KS izuzeti su svi uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID na području KS, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

– Uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID, uposlenici kojima se odvija proces rada u smjenama moraju imati odobrenje poslodavaca za kretanje, u periodu od 21 uvečer pa do 05.00 sati ujutro narednog dana – ističe se.

Danas je donesen i zaključak o produženju važenja svih ranijih mjera, po preporukama Kriznog štaba.

U saopćenju Pres službe KS Vlada upućuje ‘zahvalnost zdravstvenim radnicima za bespoštednu borbi za zdravlje i živote svih nas tokom pandemije, kao i stanovnicima Kantona Sarajevo koji u ovom teškom periodu poštuju preporuke struke i mjere koje su na snazi’.