Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

“Kazniti prekršioce sporazuma” Tek što su se vratili iz Brisela stigla prijetnja iz SAD

Politički lideri koji ne ispune reformska obećanja, koja su dali u nedjelju u Briselu, treba da odgovaraju zbog toga. Poruka je ovo koju je poslala Ambasada SAD u BiH dan nakon što su lideri stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH i članovi Predsjedništva BiH u nedjelju, nakon višesatnog sastanka s visokim zvaničnicima Evropske unije u Briselu, prihvatili politički sporazum o kredibilnoj i snažnoj mapi puta za reforme u BiH.

Kako se navodi na zvaničnoj stranici Evropskog savjeta, dokument pod nazivom „Politički dogovor o načelima osiguravanja funkcionalne BiH koja napreduje na evropskom putu“ prihvatilo je 12 lidera, dok su predsjednik DNS, Nenad Nešić, i lider PDP, Branislav Borenović, to odbili.

Slabi rezultati

Iako dokument niko od lidera nije potpisao, pa samim tim postignuti sporazum nije pravno obavezujući, iz američke ambasade u BiH su u ponedeljak poslali oštru poruku kako se dogovoreno mora ispuniti.

– Lideri u BiH, nažalost, imaju slabe rezultate u iskorištavanju prilika koji bi poveli državu naprijed kroz provođenje reformi. Oni koji ne ispune svoja reformska obećanja i umjesto toga nastave da sprečavaju BiH da ispuni svoj puni potencijal, treba da odgovaraju – upozorili su iz Ambasade SAD.

Iako iz Ambasade SAD nisu navodili nikakve druge detalje, u javnosti je pokrenuta rasprava da li se ovo saopštenje može shvatiti kao direktna prijetnja političarima u BiH.

Politikolog Darko Kuzmanović ističe da mu je prosto nevjerovatno da zapadni lideri sebi dopuštaju da se korumpirani političari iz BiH igraju s njima kao sa plišanim igračkama i da ne razumiju da od obećanja da će Izetbegović, Dodik ili ostale vođe napraviti neki konkretan pomak nikada nije bilo, niti će išta biti.

FOTO: BNTV/SCREENSHOT
FOTO: BNTV/SCREENSHOT

– To što iz američke ambasade kažu da političari u BiH treba da odgovaraju nije ništa drugo do izmišljanje tople vode, jer svi mi vrlo dobro znamo da su oni već odavno trebali da plate račune za svoje mutne radnje o kojima bi se moglo govoriti godinama – ističe Kuzmanović za Srpskainfo.

Neozbiljnost EU i SAD

On kaže da se u tom kontekstu nameće logično pitanje, a to je – kome i da li naši političari u ovakvom sistemu koji su sami kreirali uopšte mogu odgovarati?!

Da je postojala iskrena volja da SAD ili EU u BiH naprave nešto konkretno, kako dodaje Kuzmanović, to se itekako moglo uraditi.

– Da se prošle godine umjesto totalno nebitnog i bespotrebnog „Inckovog zakona”, koji je samo produžio život političarima poput Dodika i Izetbegovića, čije su karijere bile na aparatima, nametnuo novi Izborni zakon ili Zakon o javnim nabavkama, u rekordnom roku bi se vidjeli konkretni rezultati na terenu. Poslije toga bi i same izjave i akcije međunarodne zajednice imale nekog značaja i smisla – smatra Kuzmanović.

Ovako, kako ističe on, i EU i SAD ispadaju krajnje neozbiljne, kakve u suštini i jesu po pitanju BiH. Kuzmanović kaže da je, s druge strane, jasno da trenutna vlast u BiH opstaje zahvaljujući kreditima koje plasiraju strukture koje dolaze upravo iz tih zemalja koje su navodno opredijeljene za prosperitet BiH.

– Da su EU i SAD na vrijeme zavrnule kreditne slavine korumpiranim političarima ili postavljale oštrije uslove godinama unazad, ovdje bi se pričala druga priča. Upravo iz tog, ali i mnogih drugih razloga, ovom kao i sličnim saopštenjima različitih ambasada u BiH ne treba uopšte ni davati medijskog prostora, jer od njihovog saopštavanja, po nekom nepisanom pravilu, korist uvijek uberu političari koji se trenutno nalaze na vlasti dok građani paralelno igraju ulogu instrumenta u rukama i jednih i drugih – poručuje

srpskainfo.com

Komentar